Če ste bili kdaj v Grčiji, potem veste, da brez tzatzikija ne gre. Tzatziki je grška pomaka iz jogurta in kumar. Je priljubljena priloga grškim jedem, kot sta gyros in souvlaki. Tzatziki lahko postrežemo tudi kot pomako s pita kruhom, odlično pa se poda tudi k raznim bližnjevzhodnim jedem z žara.
Sestavine za tzatziki pomako: 1 kumara, 150 g grškega jogurta, 1 nariban strok česna, 1 ščep soli, 1 ščep popra, ½ žlice limoninega soka, 1 žlica oljčnega olja, 1 žlička svežega sesekljanega kopra, ½ žličke sveže sesekljane, mete (opcijsko)
Kako pripravimo tzatziki pomako?
Kumaro olupimo in naribamo. Jaz naribam samo mesnati del (vse do pečk). Naribane kumare predavamo v cedilo, jih rahlo solimo ter pustimo počivati 10 minut. Nato jih z rokami dobro ožamemo, da bodo spustile vso tekočino.
Česen olupimo in naribamo.
V skledico predevamo 50 g ožete kumare skupaj z ostalimi sestavinami (česen, jogurt, sol, poper, limonin sok, oljčno olje, koper in/ali meta) in vse skupaj dobro premešamo. Preden tzatziki postrežemo, ga damo za kakšno uro v hladilnik, da se dobro ohladi.