Govedina po burgundsko – boeuf bourguignon | Okusno.si

Govedina po burgundsko – boeuf bourguignon

Sestavine za 6 oseb: 8 šalotk, 1,5 kg govejega podplečja, sol, poper, mešanica provansalskih zelišč, 4 stroki česna, 2 lovorova lista, 0,75 dl rdečega vina pinot, oljčno olje, 3 čebule, 3–4 korenčki, 100 g pancete, moka, 4 klinčki, 1 cimetova palčka, 1 žlica paradižnikove mezge, 5 dl jušne osnove, 300 g rjavih šampinjonov, sesekljan peteršilj

Kako pripravimo govedino po burgundsko?

Šalotko olupimo in jo v ponvi brez olja malce popečemo.

Govedino narežemo na 2–3 cm velike kose. Predevamo jo v posodo, posolimo, popramo, začinimo s provansalskimi zelišči in premešamo. Dodamo olupljene stroke česna, lovorova lista in popečeno šalotko. Prilijemo vino in vse skupaj dobro premešamo, da se meso prekrije s tekočino. Posodo pokrijemo in jo damo v hladilnik, kjer naj se meso čez noč marinira.

govedina-po-burgundsko-recept

Naslednji dan meso vzamemo iz posode in ga osušimo s pomočjo papirnate brisače.

Tekočino iz posode precedimo v drug lonec. Iz cedila poberemo šalotke, česen in lovorove liste, ki jih prihranimo. Česen iz posode na drobno sesekljamo.

V ponvi na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo, česen in korenček, ki smo ga narezali na kolobarje. Vse skupaj rahlo solimo. Ko čebula rahlo porumeni, vse skupaj predevamo v skledo.

V ponev dodamo nekaj kapljic olja in počasi popečemo na trakce narezano panceto. Predevamo jo na papirnato brisačo. Maščobo iz ponve si prihranimo za meso, ki ga nato postopoma v več rundah (dveh ali treh) na hitro popečemo v razgreti ponvi.

Popečene kose mesa predevamo na krožnik. Ko se nekoliko ohladijo, vsak košček mesa narahlo povaljamo v moki.

Precejeno vino, v katerem se je mariniralo meso, prelijemo v lonec in mu dodamo lovorova lista, cimetovo palčko in 4 klinčke. Pustimo narahlo vreti približno 5 minut, da tretjina vina povre.

V ponev, kjer smo prej popekli meso, prilijemo reducirano vino in s pomočjo kuhalnice postrgamo ostanke z dna lonca.

V litoželezni pekač predevamo prepraženo čebulo in korenček, dodamo popečeno in pomokano meso, prilijemo reducirano vino skupaj z lovorovima listoma in cimetovo palčko (klinčke zavržemo), dodamo 1 žlico paradižnikove mezge in popečeno panceto ter prilijemo še 5 dl jušne osnove.

Pekač pokrijemo s pokrovom in prestavimo v pečico, ki smo jo segreli na 140 °C.

V ponvi na oljčnem olju popečemo šampinjone, ki smo jih narezali na polovičke. Solimo in popramo. Ko so pečeni, jih preložimo v skledico.

Po 2 urah in 15 minutah vzamemo pekač iz pečice ter vanj dodamo popečene šampinjone in šalotko (tisto, ki se je čez noč namakala v vinu).

Pekač pokrijemo in ga za 45 minut damo nazaj v pečico. Govedino po burgundsko nadevamo v krožnike ter potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Ponudimo s pire krompirjem.

govedina po burgundsko

govedina po burgundsko

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top