Sestavine za čokoladni puding: 25 g jedilnega škroba, 50 g sladkorja, 500 ml mleka, 80 g temne čokolade, 15 g masla, 1 žlica ruma, sladka smetana (opcijsko)
Kako pripravimo čokoladni puding?
V skledici zmešamo škrob in sladkor. Prilijemo 1 dl mleka. Vse dobro premešamo, da se sestavine stopijo in da nimamo grudic.
Preostanek mleka (400 ml) počasi segrevamo. Tik preden zavre, mešanico prelijemo s škrobom. Z metlico ves čas mešamo. Po približno 5 minutah, ko mleko dobi pravo gostoto, vmešamo še na koščke zdrobljeno čokolado, maslo ter rum. Mešamo še kakšno minuto, da se maslo in čokolada stopita ter se vse sestavine lepo povežejo.
Puding prelijemo v skodelice, ki jih prekrijemo s folijo za živila, da se nam pri ohlajanju ne bo naredila skorjica na površju. Ko se puding ohladi na sobno temperaturo, ga prestavimo vsaj za 3 ure v hladilnik, da bo dobro ohlajen, preden ga postrežemo.
Na puding lahko nabrizgamo nekaj stepene sladke smetane, ki jo potresemo z naribano čokolado.
Božična varianta čokoladnega pudinga
Z nekaj manjšimi korekturami lahko običajen čokoladni puding spremenimo v veliko bolj slavnostno različico, ki bo še posebej primerna za božično-novoletno obdobje.
Za čokoladni puding z božičnim pridihom sledimo zgoraj opisanemu postopku, razlika je le v tem, da mleko segrevamo skupaj z vaniljinim strokom, cimetovo palčko, janeževo zvezdo in klinčki. Preden vmešamo čokolado, iz mleka odstranimo vse prej navedene sestavine.
Ohlajen puding posujemo z zdrobljenimi praženimi lešniki in pistacijo.