Kraljeve kozice v česnovi omaki - Kuharski recepti - Okusno.si

Kraljeve kozice v česnovi omaki

Kozice v česnovi omaki so res odlična jed. Sladka aroma po kozicah in česnu se odlično poda k bogatemu okusu šerija, ki skupaj z oljčnim oljem in maslom ustvari odlično omako za pomakanje popečenega kruha.

Če kupimo repke kozic v lupini, moramo lupine odstraniti. Svetujem vam, da jih ne zavržete, temveč jih v izdatni meri oljčnega olja počasi popečete skupaj z grobo narezanim česnom. Vse skupaj precedite in dobili boste aromatizirano olje, ki ga lahko uporabite v spodaj opisanem receptu.

Sestavine:
500 g repkov kraljevih kozic oz. 400 g olupljenih repkov
sol, poper
1 žlička dimljene paprike
1 čili
6 strokov česna
0,5 dl oljčnega olja
1 dl šerija ali drugega sladkega vina
30 g masla
peteršilj
1 bageta

Kako pripravimo kraljeve kozice v česnovi omaki?

Repkom odstranimo lupino. S papirnato brisačo jih narahlo pobrišemo in osušimo. Rahlo jih solimo ter začinimo s poprom in dimljeno papriko.

kraljeve kozice Kings prawn

kraljeve kozice King's prawn
Kraljeve kozice – King’s prawns

Čili po dolžini razpolovimo, mu z noževo konico odstranimo semena, nato pa ga na drobno sesekljamo. Olupimo česen in ga narežemo na tanke lističe.

V ponvi segrejemo olje. Dodamo česen in čili ter vse skupaj pražimo na srednji temperaturi.

česnova omaka

Ko česen rahlo porumeni (ne sme porjaveti), v ponev dodamo olupljene repke kraljevih kozic. Povišamo temperaturo in repke popečemo z obeh strani (po dobro minuto na vsaki strani).

repki česnova omaka
kozice v česnovi omaki

Prilijemo vino. Ko polovica vina izpari, odstavimo posodo. Vmešamo maslo in sesekljan peteršilj.

Postrežemo s popečenim kruhom.

kraljeve kozice
kraljeve kozice v česnovi omaki
Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top