Kozice v česnovi omaki so res odlična jed. Sladka aroma po kozicah in česnu se odlično poda k bogatemu okusu šerija, ki skupaj z oljčnim oljem in maslom ustvari odlično omako za pomakanje popečenega kruha.
Če kupimo repke kozic v lupini, moramo lupine odstraniti. Svetujem vam, da jih ne zavržete, temveč jih v izdatni meri oljčnega olja počasi popečete skupaj z grobo narezanim česnom. Vse skupaj precedite in dobili boste aromatizirano olje, ki ga lahko uporabite v spodaj opisanem receptu.
Sestavine:
500 g repkov kraljevih kozic oz. 400 g olupljenih repkov
sol, poper
1 žlička dimljene paprike
1 čili
6 strokov česna
0,5 dl oljčnega olja
1 dl šerija ali drugega sladkega vina
30 g masla
peteršilj
1 bageta
Kako pripravimo kraljeve kozice v česnovi omaki?
Repkom odstranimo lupino. S papirnato brisačo jih narahlo pobrišemo in osušimo. Rahlo jih solimo ter začinimo s poprom in dimljeno papriko.
Čili po dolžini razpolovimo, mu z noževo konico odstranimo semena, nato pa ga na drobno sesekljamo. Olupimo česen in ga narežemo na tanke lističe.
V ponvi segrejemo olje. Dodamo česen in čili ter vse skupaj pražimo na srednji temperaturi.
Ko česen rahlo porumeni (ne sme porjaveti), v ponev dodamo olupljene repke kraljevih kozic. Povišamo temperaturo in repke popečemo z obeh strani (po dobro minuto na vsaki strani).
Prilijemo vino. Ko polovica vina izpari, odstavimo posodo. Vmešamo maslo in sesekljan peteršilj.
Postrežemo s popečenim kruhom.