Slaba stran priprave “lenega” kruha je to, da traja celoten postopek kar okoli 15 ur, dobra stran pa je vsekakor ta, da ni s pripravo kruha nobenega resnega dela, saj pri »lenem« kruhu sploh ne gnetemo testa. Kruh se v bistvu naredi kar sam :-).
Sestavine:
500 g moke
1 žlička suhega kvasa
1 žlička soli
2 dl vode
Moko presejemo v večjo skledo. Najprej vmešamo kvas, nato žličko soli. Prilijemo vodo in s kuhalnico premešamo moko tako, da se sprime skupaj. Pokrijemo posodo in testo pustimo vzhajati.
Po 12 urah s kuhalnico testo na hitro premešamo, da iztisnemo zrak iz njega, nato pa ga oblikujemo v hlebček, ki ga prestavimo na pomokano površino. Hlebček z ostrim nožem nekajkrat zarežemo po vrhu, nato ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še 2 uri.
Pečico skupaj z litoželeznim pekačem ali s kakšnim drugim globokim pekačem, ki ima pokrov, segrejemo na 235 °C. Vroč pekač pomokamo, vanj položimo hlebček, nato pa ga pokrijemo s pokrovom. Po 30 minutah peke odstranimo pokrov in pečemo še približno 20 minut, da dobi kruhova skorjica zlatorjavo barvo.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.