Saltimbocca – telečji zrezki s pršutom in žajbljem | Okusno.si

Saltimbocca – telečji zrezki s pršutom in žajbljem

Tipična severnoitalijanska jed s tanko odrezanim telečjim zrezkom, ki jo pripravimo v nekaj minutah.

Sestavine za 4 osebe:
400 g teletine
sol
poper
4 rezine pršuta
4 sveži žajbljevi lističi
50 g masla
1 dl belega vina

Na tanko narezane telečje zrezke zavijemo v folijo za živila in jih potolčemo na kuhinjski deski do debeline 5 mm. Meso narahlo solimo in popramo samo po eni strani. S soljo ne smemo pretiravati, saj bo hitro preslano, ker se bo peklo skupaj s pršutom.

Na tisto stran, ki je nismo solili, položimo rezino pršuta in žajbljev list žajblja, ki ju z zobotrebcem pritrdimo na zrezek.

saltimbocca recept

V vročo ponev prilijemo nekaj olivnega olja in dodamo polovico masla. Ko se maslo raztopi, v ponev položimo meso (stran s pršutom in žajbljem mora biti obrnjena navzdol). Po dveh minutah pečenja meso obrnemo in ga še dobro minuto pečemo na drugi strani. Pečeno meso predevamo na krožnik.

saltimbocca-recept

V ponev prilijemo kakovostno belo vino in deglaziramo posodo (s kuhalnico postrgamo zapečene ostanke na dnu posode). Počakamo, da polovica vina povre, dodamo preostanek masla in na nizki temperaturi kuhamo še minuto, da se omaka nekoliko zgosti.

Zrezke serviramo na krožnike (stran s pršutom je obrnjena navzgor) in jih prelijemo z omako.

Teletina – meso

Teletina je vrsta mesa, ki se pridobiva iz mladih telet, običajno krav ali bikov. Ima nežen, sladek okus in nežno, sočno teksturo. Teletina je priljubljena sestavina v številnih tradicionalnih jedeh, kot je npr. italijanska teletina scaloppine, telečji dunajski zrezek, teletina izpod peke.

Kar zadeva prehrano, je teletina odličen vir beljakovin ter bistvenih vitaminov in mineralov. Je odličen vir vitaminov B, vključno s tiaminom, riboflavinom, niacinom, pantotensko kislino, vitaminom B6 in vitaminom B12. Zagotavlja tudi pomembne minerale, kot so železo, cink in fosfor. Poleg tega teletina vsebuje dobro količino zdravih maščob, vključno z mononenasičenimi in večkrat nenasičenimi maščobami.

Izbirate lahko med različnimi vrstami teletine, odvisno od vaših želja. Najpogostejša vrsta je roza teletina, ki je izjemno mehko meso blede barve. Ko gre za pripravo teletine, obstaja nekaj različnih metod, ki jih lahko uporabite. Teletino lahko kuhate na različne načine, vključno s praženjem, pečenjem na žaru, cvrtjem v ponvi in ​​dušenjem. Uporablja se lahko tudi v enolončnicah (npr. telečja obara) in pri receptih s testeninami.

Kar zadeva varnost, je pomembno zagotoviti, da je teletina kuhana na ustrezni notranji temperaturi. Najnižja varna notranja temperatura za teletino je 63 °C. Pomembno je tudi zagotoviti, da uporabljate svežo, kakovostno teletino. Na splošno je teletina odličen vir beljakovin ter bistvenih vitaminov in mineralov. Je odlična izbira za tiste, ki iščete pusto in mehko meso. Pazite le, da teletino pravilno toplotno obdelate in da če se le da, izberete najkakovostnejšo teletino.

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top