Saltimbocca – telečji zrezki s pršutom in žajbljem

Tipična severnoitalijanska jed s tanko odrezanim telečjim zrezkom, ki jo pripravimo v nekaj minutah.

Sestavine za 4 osebe:
400 g teletine
sol
poper
4 rezine pršuta
4 sveži žajbljevi lističi
50 g masla
1 dl belega vina

Na tanko narezane telečje zrezke zavijemo v folijo za živila in jih potolčemo na kuhinjski deski do debeline 5 mm. Meso narahlo solimo in popramo samo po eni strani. S soljo ne smemo pretiravati, saj bo hitro preslano, ker se bo peklo skupaj s pršutom.

Na tisto stran, ki je nismo solili, položimo rezino pršuta in žajbljev list žajblja, ki ju z zobotrebcem pritrdimo na zrezek.

saltimbocca recept

V vročo ponev prilijemo nekaj olivnega olja in dodamo polovico masla. Ko se maslo raztopi, v ponev položimo meso (stran s pršutom in žajbljem mora biti obrnjena navzdol). Po dveh minutah pečenja meso obrnemo in ga še dobro minuto pečemo na drugi strani. Pečeno meso predevamo na krožnik.

saltimbocca-recept

V ponev prilijemo kakovostno belo vino in deglaziramo posodo (s kuhalnico postrgamo zapečene ostanke na dnu posode). Počakamo, da polovica vina povre, dodamo preostanek masla in na nizki temperaturi kuhamo še minuto, da se omaka nekoliko zgosti.

Zrezke serviramo na krožnike (stran s pršutom je obrnjena navzgor) in jih prelijemo z omako.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top