a Saltimbocca – telečji zrezki s pršutom in žajbljem - Kuharski recepti - Okusno.si

Saltimbocca – telečji zrezki s pršutom in žajbljem

Tipična severnoitalijanska jed s tanko odrezanim telečjim zrezkom, ki jo pripravimo v nekaj minutah.

Sestavine za 4 osebe:
400 g teletine
sol
poper
4 rezine pršuta
4 sveži žajbljevi lističi
50 g masla
1 dl belega vina

Na tanko narezane telečje zrezke zavijemo v folijo za živila in jih potolčemo na kuhinjski deski do debeline 5 mm. Meso narahlo solimo in popramo samo po eni strani. S soljo ne smemo pretiravati, saj bo hitro preslano, ker se bo peklo skupaj s pršutom.

Na tisto stran, ki je nismo solili, položimo rezino pršuta in žajbljev list žajblja, ki ju z zobotrebcem pritrdimo na zrezek.

saltimbocca recept

V vročo ponev prilijemo nekaj olivnega olja in dodamo polovico masla. Ko se maslo raztopi, v ponev položimo meso (stran s pršutom in žajbljem mora biti obrnjena navzdol). Po dveh minutah pečenja meso obrnemo in ga še dobro minuto pečemo na drugi strani. Pečeno meso predevamo na krožnik.

saltimbocca-recept

V ponev prilijemo kakovostno belo vino in deglaziramo posodo (s kuhalnico postrgamo zapečene ostanke na dnu posode). Počakamo, da polovica vina povre, dodamo preostanek masla in na nizki temperaturi kuhamo še minuto, da se omaka nekoliko zgosti.

Zrezke serviramo na krožnike (stran s pršutom je obrnjena navzgor) in jih prelijemo z omako.

saltimbocca recept 3

Teletina – meso

Teletina, pridobljena iz mladih telet (krav ali bikov), je meso z izjemno nežnim okusom in prijetno, sočno teksturo. Ni čudno, da ima svoje mesto v številnih tradicionalnih jedeh, kot so italijanska scaloppine, telečji dunajski zrezek ali teletina izpod peke, kjer se njen okus resnično izrazi.

Poleg tega, da je teletina prava kulinarična poslastica, je tudi hranilno zelo bogata. Polna je beljakovin ter esencialnih vitaminov in mineralov, predvsem vitaminov skupine B (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina, vitamin B6 in B12), poleg tega pa zagotavlja pomembne minerale, kot so železo, cink in fosfor. Dodaten plus so zdrave maščobe, ki vključujejo tako mononenasičene kot večkrat nenasičene maščobe.

telečji zrezki iz telečjega stegna
telečji zrezki iz telečjega stegna

Pri izbiri teletine lahko najdete različne vrste, med katerimi je najbolj znana roza teletina – nežno, mehko meso, ki ga zaznamuje bleda barva. Za pripravo teletine so na voljo številne metode: praženje, pečenje na žaru, cvrtje, dušenje in uporaba v enolončnicah ali testeninskih jedeh. V vsaki obliki bo teletina prispevala svojo značilno nežnost in okus.

Pri pripravi bodite pozorni na varnost – teletina naj doseže notranjo temperaturo vsaj 63 °C, da zagotovite popolno varnost ob uživanju. Svežina in kakovost mesa pa sta ključni za vrhunski obrok. Če torej iščete pusto, nežno meso z bogatim hranilnim profilom, je teletina odlična izbira, ki vas ne bo razočarala – le poskrbite za pravilno pripravo, da boste uživali v vsem njenem okusu in hranilni vrednosti.

telečja saltimbocca po rimsko
telečja saltimbocca po rimsko

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top