Leni kruh | Okusno.si

Leni kruh

Slaba stran priprave “lenega” kruha je to, da traja celoten postopek kar okoli 15 ur, dobra stran pa je vsekakor ta, da ni s pripravo kruha nobenega resnega dela, saj pri »lenem« kruhu sploh ne gnetemo testa. Kruh se v bistvu naredi kar sam :-).

Sestavine:
500 g moke
1 žlička suhega kvasa
1 žlička soli
2 dl vode

Moko presejemo v večjo skledo. Najprej vmešamo kvas, nato žličko soli. Prilijemo vodo in s kuhalnico premešamo moko tako, da se sprime skupaj. Pokrijemo posodo in testo pustimo vzhajati.

Po 12 urah s kuhalnico testo na hitro premešamo, da iztisnemo zrak iz njega, nato pa ga oblikujemo v hlebček, ki ga prestavimo na pomokano površino. Hlebček z ostrim nožem nekajkrat zarežemo po vrhu, nato ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še 2 uri.

Pečico skupaj z litoželeznim pekačem ali s kakšnim drugim globokim pekačem, ki ima pokrov, segrejemo na 235 °C. Vroč pekač pomokamo, vanj položimo hlebček, nato pa ga pokrijemo s pokrovom. Po 30 minutah peke odstranimo pokrov in pečemo še približno 20 minut, da dobi kruhova skorjica zlatorjavo barvo.

recept za domači kruh

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top