Leni kruh

Slaba stran priprave “lenega” kruha je to, da traja celoten postopek kar okoli 15 ur, dobra stran pa je vsekakor ta, da ni s pripravo kruha nobenega resnega dela, saj pri »lenem« kruhu sploh ne gnetemo testa. Kruh se v bistvu naredi kar sam :-).

Sestavine:
500 g moke
1 žlička suhega kvasa
1 žlička soli
2 dl vode

Moko presejemo v večjo skledo. Najprej vmešamo kvas, nato žličko soli. Prilijemo vodo in s kuhalnico premešamo moko tako, da se sprime skupaj. Pokrijemo posodo in testo pustimo vzhajati.

Po 12 urah s kuhalnico testo na hitro premešamo, da iztisnemo zrak iz njega, nato pa ga oblikujemo v hlebček, ki ga prestavimo na pomokano površino. Hlebček z ostrim nožem nekajkrat zarežemo po vrhu, nato ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še 2 uri.

Pečico skupaj z litoželeznim pekačem ali s kakšnim drugim globokim pekačem, ki ima pokrov, segrejemo na 235 °C. Vroč pekač pomokamo, vanj položimo hlebček, nato pa ga pokrijemo s pokrovom. Po 30 minutah peke odstranimo pokrov in pečemo še približno 20 minut, da dobi kruhova skorjica zlatorjavo barvo.

recept za domači kruh

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top