Slaba stran priprave “lenega” kruha je to, da traja celoten postopek kar okoli 15 ur, dobra stran pa je vsekakor ta, da ni s pripravo kruha nobenega resnega dela, saj pri »lenem« kruhu sploh ne gnetemo testa. Kruh se v bistvu naredi kar sam :-).
Sestavine:
500 g moke
1 žlička suhega kvasa
1 žlička soli
2 dl vode
Moko presejemo v večjo skledo. Najprej vmešamo kvas, nato žličko soli. Prilijemo vodo in s kuhalnico premešamo moko tako, da se sprime skupaj. Pokrijemo posodo in testo pustimo vzhajati.
Po 12 urah s kuhalnico testo na hitro premešamo, da iztisnemo zrak iz njega, nato pa ga oblikujemo v hlebček, ki ga prestavimo na pomokano površino. Hlebček z ostrim nožem nekajkrat zarežemo po vrhu, nato ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še 2 uri.
Pečico skupaj z litoželeznim pekačem ali s kakšnim drugim globokim pekačem, ki ima pokrov, segrejemo na 235 °C. Vroč pekač pomokamo, vanj položimo hlebček, nato pa ga pokrijemo s pokrovom. Po 30 minutah peke odstranimo pokrov in pečemo še približno 20 minut, da dobi kruhova skorjica zlatorjavo barvo.