Moj prijatelj Sašo nas je večkrat razveselil, ko je na skupno večerjo ali kakšno praznovanje prinesel pogačo, ki jo je spekla njegova mama, ki prihaja iz Makedonije. Vsekakor je to eden izmed tistih tradicionalnih, družinskih receptov, ki gredo iz roda v rod. Včasih pa, kot v tem primeru, se prenesejo tudi iz ene v drugo državo. Upam, da bodo to pogačo nekoč pekli tudi moji otroci in vnuki.
Sestavine:
500 g moke
2 jajci
2 žlici sladkorja
½ suhega kvasa
1 žlička soli
1 navadni jogurt
0,5 dl olja
Preliv
0,5 dl mleka
1 jajce
1 pest sezamovih semen
V večji posodi zmešamo moko, razžvrkljani jajci, sladkor, kvas, sol in jogurt. Če je testo presuho, dolijemo malce mlačnega mleka. Zamesimo testo, da je mehko in prožno. Testo naj vzhaja vsaj kakšno uro, da naraste na dvojno velikost.
Testo pregnetemo na pomokani površini, da iztisnemo zrak, nato pa ga razrežemo na dva enako velika kosa. Vsak kos testa razvaljamo v obliko daljšega pravokotnika na približno 0,5 cm debeline.
Razvaljano testo na tanko premažemo z oljem, nato vsak kos testa prepognemo po daljši stranici in razrežemo na trikotnike.
Vsak trikotnik z rokami na hitro pregnetemo v kroglico, ki jih polagamo v naoljen okrogel pekač. Začnemo ob zunanjem robu, nadaljujemo po obodu in nato še po sredini pekača. Pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati testo še vsaj 30 minut.
Testo s pomočjo kuhinjskega čopiča narahlo premažemo z razžvrkljanim jajcem, ki smo mu dodali nekaj žlic mleka. Potresemo ga še s sezamovi semeni in damo peči za 35–40 minut v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.