Pogača | Okusno.si

Pogača

Moj prijatelj Sašo nas je večkrat razveselil, ko je na skupno večerjo ali kakšno praznovanje prinesel pogačo, ki jo je spekla njegova mama, ki prihaja iz Makedonije. Vsekakor je to eden izmed tistih tradicionalnih, družinskih receptov, ki gredo iz roda v rod. Včasih pa, kot v tem primeru, se prenesejo tudi iz ene v drugo državo. Upam, da bodo to pogačo nekoč pekli tudi moji otroci in vnuki.

Sestavine:
500 g moke
2 jajci
2 žlici sladkorja
½ suhega kvasa
1 žlička soli
1 navadni jogurt
0,5 dl olja

Preliv
0,5 dl mleka
1 jajce
1 pest sezamovih semen

V večji posodi zmešamo moko, razžvrkljani jajci, sladkor, kvas, sol in jogurt. Če je testo presuho, dolijemo malce mlačnega mleka. Zamesimo testo, da je mehko in prožno. Testo naj vzhaja vsaj kakšno uro, da naraste na dvojno velikost.

pogača sestavine

Testo pregnetemo na pomokani površini, da iztisnemo zrak, nato pa ga razrežemo na dva enako velika kosa. Vsak kos testa razvaljamo v obliko daljšega pravokotnika na približno 0,5 cm debeline.

Razvaljano testo na tanko premažemo z oljem, nato vsak kos testa prepognemo po daljši stranici in razrežemo na trikotnike.

pogač - testo razrežemo

Vsak trikotnik z rokami na hitro pregnetemo v kroglico, ki jih polagamo v naoljen okrogel pekač. Začnemo ob zunanjem robu, nadaljujemo po obodu in nato še po sredini pekača. Pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati testo še vsaj 30 minut.

pogača testo

Testo s pomočjo kuhinjskega čopiča narahlo premažemo z razžvrkljanim jajcem, ki smo mu dodali nekaj žlic mleka. Potresemo ga še s sezamovi semeni in damo peči za 35–40 minut v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C.

pogača peka

pogača recept

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top