Oreo torta | Kuharski recepti - Okusno.si

Oreo torta

Recept za oreo torto je nastal čisto po naključju, in sicer po tem, ko sem imel že izbranih 100 receptov za knjigo, ki jo ravnokar prebirate. Neke junijske nedelje, ko se nam ni dalo kuhati, smo odšli v celjsko gostilno, ki slovi po velikih porcijah in zelo raznoliki hrani, ki je sicer okusna, a nič posebnega. Imajo pa v tej gostilni poseben prostor s slaščičarno, in moram priznati, precej zanimivih in okusnih sladic, med katerimi je bila tudi oreo torta. Ne, niso mi dali recepta in tudi spraševal jih nisem, kako so jo naredili. Malce sem premišljeval in teden dni pozneje naredil svojo različico oreo torte.

Sestavine za oreo torto premera 22 cm:

 • 500 g sira mascarpone
 • 250 ml sladke smetane
 • 525 g oreo piškotov (3 paketi, 48 kosov), od tega:
 • 16 kosov za 1. plast
 • 16 kosov za drobljenec
 • 10 kosov za kremo
 • 6 kosov za okrasitev torte
 • 80 g jedilne čokolade
 • 80 g masla
 • 30 g sladkorja v prahu
 • 1 vanilijev sladkor
 • 2 dl mleka
 • 15 g suhe želatine (1 vrečka in pol)

sestavine-oreo-torta

Kako se naredi oreo torta?

1. plast
16 oreo piškotov (175 g) zmeljemo s sekljalnikom. Primešamo 40 g narezanega masla, ki smo ga ogreli na sobno temperaturo, in zmešamo vse skupaj v gladko zmes, ki jo porazdelimo po dnu pekača.

2. plast
V posodi nad paro raztopimo na koščke nalomljeno čokolado in 40 g masla. Ves čas mešamo, da se čokolada in maslo lepo povežeta. Če je čokoladna zmes pregosta, ji dodamo še nekaj masla.

Raztopljeno čokolado enakomerno porazdelimo po piškotni podlagi.

3. plast
Iz 16 oreo piškotov odstranimo nadev in ga prihranimo, saj ga bomo pozneje vmešali v mascarponejevo kremo.

Preostanek piškotov zmeljemo s sekljalnikom, da dobimo drobljenec.

Četrtino drobljenca prihranimo za posip, ostalega potresemo po čokoladi, ki smo jo premazali čez piškotno podlogo.

S pomočjo pršilke razpršimo 1 dl mlačnega mleka po drobljencu. Tortno podlogo nato za vsaj pol ure prestavimo v hladilnik, da se sestavine ohladijo. V tem času pripravimo tortni nadev.

4. plast
V skledi stepemo mascarpone, vanilijev sladkor, oreo kremo, ki smo jo odstranili iz piškotov, in sladkor v prahu.

10 oreo piškotov na grobo sesekljamo z nožem.

Preložimo jih v skledico in prelijemo z 1 dl mlačnega mleka. Vse skupaj premešamo in odlijemo morebitno odvečno mleko. Piškotno mešanico vmešamo v mascarponejevo kremo.

15 g suhe želatine raztopimo v 6 žlicah hladne vode. Počakamo 10 minut, da želatina nabrekne, nato jo v manjši posodici počasi segrevamo, da se raztopi.

V raztopljeno želatino najprej vmešamo del mascarponejeve kreme, nato pa vse skupaj vmešamo v preostalo mascarponejevo kremo, da se želatina enakomerno porazdeli po vsej kremi.

Posebej stepemo smetano. Četrtino smetane damo na stran in jo prihranimo za okrasitev torte. Ostalo smetano vmešamo v mascarponejevo kremo.

Iz hladilnika vzamemo tortno podlogo, na katero enakomerno porazdelimo kremo.

oreo-krema

5. plast
Četrtino oreo drobljenca, ki smo ga prihranili, potresemo po vrhu torte.

Torto prestavimo vsaj za 3 ure v hladilnik. Ohlajeno torto okrasimo s smetano in s polovičkami oreo piškotov, ki so nam ostali.

oreo torta

 

Kaj so Oreo piškoti?

Oreo piškoti so priljubljena blagovna znamka sendvič piškotov, sestavljeni iz dveh čokoladnih piškotov, med katerima je sladek kremni nadev. Prvič so bili predstavljeni leta 1912 in so od takrat postali eden najbolj prodajanih piškotov na svetu.

Oreo piškoti so znani po svojem edinstvenem okusu in hrustljavosti, prav tako pa so priljubljeni zaradi različnih načinov uživanja. Nekateri ljudje jih radi namakajo v mleko, drugi jih razstavijo in najprej pojedo nadev, nato pa piškota. Poleg klasičnih Oreo piškotov so na voljo tudi številne različice, kot so dvojno polnjenje, različni okusi krem (npr. vanilija, jagoda, arašidovo maslo), pa tudi piškoti s prelivom iz bele čokolade in drugi.

Poleg samega uživanja so Oreo piškoti tudi pogosto uporabljeni v različnih receptih, kot so torte, pite, sladoledi in drugi slaščičarski izdelki.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top