Slivova pita

Ko ne veste, kaj bi z vsemi slivami, ki ste jih nabrali na vrtu, ko so vsi kozarci že napolnjeni s slivovo marmelado, ko so vrečke z izkoščičenimi slivami že v zamrzovalniku in vas čakajo, da boste kdaj pozneje naredili slivove cmoke, in ko so pogumni možaki že skuhali slivovo žganje, se lahko v krogu družine tudi malce posladkate in spečete sočno slivovo pito.

Sestavine za testo:
200 g moke
50 g sladkorja v prahu
100 g masla
1 rumenjak
3 žlice mleka

Sestavine za nadev:
slivova marmelada
500 g sliv
1 jajce
2 žlički sladkorja
1 dl sladka smetana
1 vanilijev sladkor
1 žička cimeta

Moko presejemo v skledo. Primešamo sladkor v prahu. Dodamo na koščke narezano ohlajeno maslo. S konicami prstov vgnetemo maslo v moko, tako da dobimo drobtinam podobno strukturo. Dodamo rumenjak in 3 žlice mleka. Z rokami hitro zgnetemo testo. Zavijemo ga v folijo za živila in damo počivati v hladilnik za 30 minut.

Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini v obliko kroga na približno 0,5 cm debeline.

Preložimo ga v namaščen okrogel pekač za peko pit. S prsti nežno porazdelimo testo po dnu in po obodu pekača. Robove testa, ki gledajo čez rob pekača, porežemo. Z vilicami prepikamo testo.

Pečemo ga 10 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C.

Priprava nadeva
Testo vzamemo iz pečice, počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa ga premažemo s slivovo marmelado in obložimo z razpolovljenimi in razkoščičenimi slivami.

slivova-pita-recept

Testo prelijemo z jajčno mešanico, ki smo jo pripravili tako, da smo v manjši posodici razžvrkljali jajce, sladkor, sladko smetano, vanilijev sladkor in žličko cimeta.

Pito pečemo 20–25 minut v pečici , ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C. Razrežemo jo, ko se ohladi.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top