Špinačna kremna juha s poširanim jajcem

Kot otrok sem oboževal špinačo. Ne vem, koliko je k temu sicer pripomogla risanka Popaj, resnica pa je, da sem jo najraje jedel s pire krompirjem in z jajcem na oko. Vse tri glavne sestavine (špinača, jajce, krompir) lahko uporabimo tudi malce drugače in namesto glavne jedi naredimo juho, ki bo stopničko više od običajno postreženih juh. Preberite, kako.

Sestavine za 4 osebe:
500 g špinače
1 srednje velik krompir
olivno olje
4 stroki česna
1 l jušne osnove
sol
poper
muškatni orešček
1 žlica sesekljanega peteršilja
1 žlica kisa
4 jajca

Priprava juhe
V osoljeni vreli vodi na hitro pokuhamo špinačo. Toliko, da upade. Špinačo precedimo.

Krompir olupimo in narežemo na manjše koščke.

V ponvi segrejemo olivno olje. Na srednji temperaturi med mešanjem prepražimo sesekljan česen. Ko porumeni, dodamo špinačo in na koščke narezan krompir.

špinačna kremna juha

Prilijemo 1 liter jušne osnove in kuhamo 10 minut. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom, nato dodamo veliko žlico sesekljanega peteršilja in kuhamo še 2 minuti.

Priprava poširanega jajca
V veliki in globoki posodi zavremo vodo, ki smo ji dodali žlico kisa. Jajce razbijemo v manjšo skodelico (ostati mora celo, ne sme se razliti).

Temperaturo na štedilniku zmanjšamo in sicer tako, da voda le narahlo brbota. Vzamemo kuhalnico in s hitrimi krožnimi gibi v posodi naredimo vrtinec. Jajce, ki ga imamo v skledici, spustimo v ta vrtinec. Kuhamo največ 3 minute. S penovko poberemo jajce iz vode in ga previdno položimo na papirnato brisačo, da odteče odvečna voda.

Postopek ponovimo za preostala jajca.

Juho serviramo v krožnike. V vsak krožnik položimo poširano jajce, ki ga rahlo posolimo in popramo.

Naslov recepta
recipe image
Published On
Preparation Time

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top