Priprava poširanega jajca je na prvi pogled zelo preprosta zadeva, na kateri pa si marsikdo polomi zobe, kot bi rekli v prispodobi. Poleg poznavanja tehnike priprave je potrebno imeti tudi občutek za izbiro pravega trenutka. Poširano jajce seveda ne sme biti surovo, niti preveč kuhano, ampak ravno prav, kar pomeni, da mora biti beljak čvrst, rumenjak pa mehak, da lepo steče, ko ga prerežemo z nožem. Napotkov za pripravo poširanega jajca je zelo veliko. Tukaj je moj način priprave, ki uspe v 99,99 % primerov.
Sestavine za poširano jajce:
1 jajce
sol, poper
Kako naredimo poširano jajce?
Jajce ubijemo v plitvo skledico. V kozico nalijemo toliko vode, da bo segala do približno 10 cm višine. Ko voda zavre, ugasnemo kuhalno ploščo.
V kozici z žlico naredimo vrtinec, v katerega previdno spustimo ubito jajce iz skledice. Pokrijemo s pokrovko in počakamo 3 minute.
S penovko vzamemo jajce iz kozice, počakamo, da se voda odcedi, nato pa jajce po vrhu narahlo pobrišemo s papirnato brisačo. Solimo in popramo po okusu.