Fuži s šparglji in chorizom | Okusno.si

Fuži s šparglji in chorizom

Ko se v kuhinji srečata Istra in Španija, lahko nastane zares odlična jed s testeninami. Šparglji imajo svež zemeljski okus, ki se dobro ujema z dimljeno papriko in pikantnostjo španske klobase chorizo. Rdeče vino omaki doda nežno kislost in globino okusa, česen pa prijetno aromo in ostrino, ki uravnovesi okuse. Za piko na i pa naredimo tradicionalne istrske testenine – fuže.

Sestavine za 4 osebe:
4 stroki česna
200 g rdeče čebule
400 g špargljev
100 g klobase chorizo
1 žlica sesekljanega peteršilja
2 žlički mlete dimljene paprike
1 rdeč čili
sol, poper
1 dl rdečega vina
2 dl jušne osnove
2 dl paradižnikove pulpe
4 jajca

Sestavine za testo:
300 g ostre moke
3 jajca

Po naslednjem receptu naredimo testo za testenine.

S pomočjo strojčka za testenine ga razvaljamo na tanke trakove, ki jih na pomokani površini narežemo na kvadrate velikosti 4 cm. Vsak kvadrat testa nato s pomočjo palčke premera 0,5 cm zavijemo diagonalno, od enega do drugega konca. Končke vogalov narahlo pritisnemo ob testo, da se zalepijo. Fuže odlagamo na pomokano površino, kjer naj se sušijo vsaj 30 minut.

fuži-testenine-recept

Čebulo in česen olupimo ter ju na drobno sekljamo. Čili razpolovimo, mu odstranimo semena ter ga na drobno sesekljamo.

Mlado čebulo in šparglje narežemo na kolobarčke. Vrhove špargljev pustimo cele. Klobaso chorizo narežemo na kolobarje, le-te pa na manjše koščke.

V vroči ponvi na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo in česen. Ko se čebula rahlo zapeče, v ponev dodamo šparglje, chorizo, sesekljan peteršilj, dimljeno papriko in sesekljan čili. Solimo in popramo po okusu.

šparglji & chorizo

Med mešanjem pražimo 3–4 minute. Nato povišamo temperaturo in jedi prilijemo rdeče vino. Ko tretjina vina povre, prilijemo zajemalko jušne osnove ter paradižnikovo pulpo, zmanjšamo temperaturo, pokrijemo posodo in vse skupaj kuhamo še dobre 3 minute.

V osoljeni vreli vodi fuže kuhamo približno 5 minut (čas kuhanja je odvisen predvsem od debeline testa). Ko so skuhani al dente, jih precedimo in vmešamo v lonec z omako.

Testenine serviramo na krožnik in jih potresemo z mlado čebulo. Na vrh položimo poširano jajce (kliknite na povezavo za ogled recepta), ki ga rahlo solimo in popramo.

fuzi-sparglji-chorizo

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top