Ko se v kuhinji srečata Istra in Španija, lahko nastane zares odlična jed s testeninami. Šparglji imajo svež zemeljski okus, ki se dobro ujema z dimljeno papriko in pikantnostjo španske klobase chorizo. Rdeče vino omaki doda nežno kislost in globino okusa, česen pa prijetno aromo in ostrino, ki uravnovesi okuse. Za piko na i pa naredimo tradicionalne istrske testenine – fuže.
Sestavine za 4 osebe:
4 stroki česna
200 g rdeče čebule
400 g špargljev
100 g klobase chorizo
1 žlica sesekljanega peteršilja
2 žlički mlete dimljene paprike
1 rdeč čili
sol, poper
1 dl rdečega vina
2 dl jušne osnove
2 dl paradižnikove pulpe
4 jajca
Sestavine za testo:
300 g ostre moke
3 jajca
Po naslednjem receptu naredimo testo za testenine.
S pomočjo strojčka za testenine ga razvaljamo na tanke trakove, ki jih na pomokani površini narežemo na kvadrate velikosti 4 cm. Vsak kvadrat testa nato s pomočjo palčke premera 0,5 cm zavijemo diagonalno, od enega do drugega konca. Končke vogalov narahlo pritisnemo ob testo, da se zalepijo. Fuže odlagamo na pomokano površino, kjer naj se sušijo vsaj 30 minut.
Čebulo in česen olupimo ter ju na drobno sekljamo. Čili razpolovimo, mu odstranimo semena ter ga na drobno sesekljamo.
Mlado čebulo in šparglje narežemo na kolobarčke. Vrhove špargljev pustimo cele. Klobaso chorizo narežemo na kolobarje, le-te pa na manjše koščke.
V vroči ponvi na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo in česen. Ko se čebula rahlo zapeče, v ponev dodamo šparglje, chorizo, sesekljan peteršilj, dimljeno papriko in sesekljan čili. Solimo in popramo po okusu.
Med mešanjem pražimo 3–4 minute. Nato povišamo temperaturo in jedi prilijemo rdeče vino. Ko tretjina vina povre, prilijemo zajemalko jušne osnove ter paradižnikovo pulpo, zmanjšamo temperaturo, pokrijemo posodo in vse skupaj kuhamo še dobre 3 minute.
V osoljeni vreli vodi fuže kuhamo približno 5 minut (čas kuhanja je odvisen predvsem od debeline testa). Ko so skuhani al dente, jih precedimo in vmešamo v lonec z omako.
Testenine serviramo na krožnik in jih potresemo z mlado čebulo. Na vrh položimo poširano jajce (kliknite na povezavo za ogled recepta), ki ga rahlo solimo in popramo.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.