Če želimo na hitro pripraviti jedi iz govejega mesa, nam ne preostane nič drugega, kot da uporabimo najboljše dela mesa. Kakršnakoli druga izbira bo namreč vodila v žvečenje skuhane jedi, saj bo meso po vsej verjetnosti trdo in žilavo. Ker je pljučnega fileja škoda za tovrstne jedi (raje ga uporabite za steake), je naslednja najboljša izbira »roast beef« (rostbif ali ledja). Naj vam zaupam še manjšo kuharsko skrivnost – v kolikor boste meso pred kuhanjem dali za kakšno uro v zamrzovalnik, ga boste veliko lažje narezali na res tanke rezine, ki so pri pripravi te jedi zelo zaželene.
Sestavine za goveje trakce z brokolijem (za 4 osebe):
- 2 korenčka
- 300 g brokolija
- 600 g govejih ledij (»roast beef«)
- sol
- 2 žlički riževe moke
- 30 ml svetle sojine omake
- 4 dl vode ali jušne osnove
- olje
Kako naredimo goveje trakce z brokolijem?
Korenček očistimo, ga vzdolžno prerežemo na polovico in razrežemo na tanke kolobarje.
Brokoli očistimo in ga narežemo na večje kose.
Mesu odstranimo odvečno maščobo in ga narežemo na res tanke trakce, ki jih narahlo posolimo. Nikar ne pretiravajte s soljo, saj bomo uporabili tudi sojino omako, ki je zelo slana!

V lonček damo riževo moko, prilijemo sojino omako in vodo ali – še boljše – jušno osnovo ter z vilicami dobro premešamo, da se riževa moka raztopi.
V vroči ponvi na olju na hitro popečemo goveje trakce in narezan korenček. Prilijemo tekočino iz lončka. V posodo dodamo narezan brokoli. Vse skupaj premešamo in kuhamo približno 5 minut, da se okusi povežejo, omaka pa nekoliko zgosti. V kolikor je omaka pregosta, prilijemo še nekaj vode.
Ponudimo z rižem, ki ga v osoljeni vreli vodi skuhamo po navodilih na embalaži.


Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.