Francoski ocvrti kvadratki – beignets, ki sicer izvirajo iz Francije, so sčasoma pravzaprav postali lokalna specialiteta ameriškega New Orleansa. V tem čudovitem mestu so francoski priseljenci namreč poskrbeli, da je ta sladica postala glavna kulinarična atrakcija, od tam pa se je potem razširila tudi po svetu. Beigneti imajo za razliko od krofov lažjo in zračnejšo teksturo. Postrežemo jih tople in izdatno potresene s sladkorjem v prahu. V kavarnah New Orleansa jih pogosto postrežejo skupaj s »café au lait« – kavo z mlekom.
Sestavine za beignets:
175 ml vode
1 žlička suhega kvasa
70 g sladkorja
1 jajce
125 ml mleka
1 ščep soli
60 g masla
1 žlička arome vanilje
500 g gladke moke
olje za cvrtje
sladkor v prahu
cimet (opcijsko)
Kako naredimo testo za ocvrte kvadratke?
Preden se lotimo izdelave francoskih kvadratkov, poskrbimo, da so vse sestavine segrete na sobno temperaturo.
V lončku zmešamo mlačno vodo, suhi kvas in 5 g sladkorja ter počakamo 5 minut.
V manjši skledi zmešamo jajce, preostali sladkor (65 g), mleko, ščep soli, raztopljeno maslo in aromo vanilje. V jajčno mešanico vmešamo raztopino s kvasom.
V večjo skledo presejemo moko. Prilijemo jajčno mešanico s kvasom in zgnetemo testo, da bo gladko in prožno.
Testo naj v pokriti skledi vzhaja 2 uri.
Testo ponovno pregnetemo in ga razdelimo na dva dela. Vsak del na pomokani površini razvaljamo na približno 1 cm debeline in ga nato razrežemo na kvadrate velikosti 5 x 5 cm.
Razrezano testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut.
Kako pripravimo ocvrte kvadratke?
V široki posodi segrejemo olje na 180 °C (priporočam vam uporabo kuhinjskega termometra). Kvadratke cvremo 3 minute v vročem olju, in sicer 90 sekund na vsaki strani.
S penovko jih poberemo iz posode in odlagamo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnato brisačo, da bo popivnala odvečno olje.
Ocvrte kvadratke posujemo s sladkorjem v prahu, ki mu lahko po želji dodamo tudi nekaj cimeta v prahu.