Polpeti iz prosene kaše so okusna in zdrava alternativa tradicionalnim polpetom iz žit. Prav tako so odlična izbira za vegetarijance in tudi za tiste, ki ne smejo uživati glutena. S tem receptom lahko pripravite okusen, zdrav in nasiten obrok, v katerem lahko uživate kadarkoli v dnevu.
Sestavine za 10-12 polpetov:
200 g prosene kaše
5 dl jušne osnove
oljčno olje
1 bučka (približno 130 g)
½ pora (približno 130 g)
1 rdeča čebula (približno 130 g)
1 rdeča paprika (približno 130 g)
1⁄3 jajčevca (približno 130 g)
sol, poper
2 jajci
2 žlici naribanega parmezana
8 žlic krušnih drobtin
mešanica provansalskih zelišč
Proseno kašo speremo pod tekočo vodo, nato pa jo stresemo v lonec z jušno osnovo in kuhamo približno 15 minut. V skuhano kašo vmešamo nekaj brizgov oljčnega olja.
V ponvi na oljčnem olju popečemo na drobne koščke narezano zelenjavo. Solimo po okusu.
V lončku razžvrkljamo jajci, ki jih začinimo s soljo in poprom. V proseno kašo vmešamo razžvrkljani jajci, popečeno zelenjavo, nariban parmezan in krušne drobtine. Začinimo z mešanico provansalskih začimb, nato pa vse skupaj dobro premešamo.
S pomočjo okroglega modelčka oblikujemo približno 150 g polpete debeline 1,5 do 2 cm, ki jih v naoljeni ponvi na srednji temperaturi spečemo do zlatorjave barve (polpete pečemo približno 4 minute na vsaki strani).