Pašta fižol je tradicionalna italijanska jed, ki se pri naših zahodnih sosedih imenuje »Pasta e fagioli«, kar pomeni »testenine in fižol«. Pri tej krepki in nasitni enolončnici Italijani običajno uporabijo testenine manjših oblik, pri vrsti fižola pa niso ravno izbirčni. Pašta fižol se lahko naredi v različnih izvedbah, tudi z uporabo mesnih dodatkov kot so npr. klobase, slanina ali panceta. Tudi pri uporabi zelenjave smo lahko precej kreativni.
Sestavine za pašta fižol (za 4 osebe):
- olje
- 400 g čebule
- 4 stroki česna
- 350 g korenja
- 80 g stebelne zelene
- 40 g peteršiljeve korenine
- 100 g pancete
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- 2 žlici moke
- ½ žličke kumine v prahu
- ½ žličke origana
- ½ žličke bazilike
- 1 žlička majarona
- 2 lovorova lista
- sol, poper
- 1 dl rdečega vina
- 1,5 l vode ali jušne osnove
- 200 g paradižnikove pasate
- 2 dl tekočine, v kateri se je kuhal fižol
- 800 g fižola
- 150 g makaronov
- sesekljan peteršilj
Kako naredimo pašta fižol?
Na olju prepražimo sesekljano čebulo in česen. Medtem ko počasi pražimo čebulo, korenček razpolovimo po dolžini in nato obe polovici razpolovimo še vzdolžno. Korenček prečno narežemo in drobno sesekljamo stebelno zeleno. Naribamo peteršiljevo korenino. Panceto narežemo na manjše koščke.
Ko čebula postekleni, ji dodamo panceto in oboje pražimo kakšni 2 minuti, nakar dodamo narezan korenček in sesekljano zeleno ter naribano peteršiljevo korenino. Med mešanjem pražimo še 2 minuti.
Nato v posodo stresemo mleto papriko, moko in ostale začimbe. Ko paprika zadiši, prilijemo vino. Vse skupaj mešamo tako dolgo, da vino povre.
Prilijemo vodo oziroma jušno osnovo, paradižnikovo pasato in tekočino, v kateri se je kuhal fižol. Dodamo fižol, pokrijemo posodo in enolončnico kuhamo 30 minut.
V osoljeni vreli vodi po navodilih na embalaži skuhamo testenine. Skuhane testenine vmešamo v posodo s fižolom.
Peteršilj na drobno sesekljamo. Končano jed serviramo v globoke krožnike, potresemo s peteršiljem in ponudimo s kosom domačega kruha.