Maja leta 2015 smo potovali po Neaplju in njegovi okolici. Med drugim smo obiskali tudi čudovito Amalfijsko obalo, ki velja za eno najlepših na svetu. Še posebej so mi v spominu ostali čudoviti razgledi, kristalno čisto turkizno morje, v skale stisnjena strma naselja in sredozemsko pisano rastje. Tudi limon imajo v tistih koncih v izobilju. Limoncellu, sladkemu likerju iz limon, se ne moreš izogniti, saj ga ponujajo oziroma prodajajo na vsakem koraku. Ravno tako tudi ne številnim sladicam, ki vsebujejo limone. Dolce d’Amalfi ali po naše kar limonin kolač, je ena izmed njih.
Sestavine: 2 večji limoni, 1 dl olivnega olja, 1 vanilijev sladkor, 160 g sladkorja v prahu, 2 jajci, 0,3 dl likerja amaretto, 80 g moke, 50 g koruznega škroba, 1 pecilni prašek, 100 g mletih mandljev, 1 žlička nastrgane limonine lupine, 1 ščep soli, 1 dl mleka
Kako se naredi limonin kolač?
Limoni olupimo, prerežemo, odstranimo koščice in na grobo narežemo. V skledi penasto umešamo vanilijev sladkor, sladkor v prahu, olivno olje in jajci. Za boljšo aromo lahko prilijemo še nekaj kapljic amaretta.
Dodamo presejano moko, koruzni škrob, pecilni prašek, mlete mandlje, nastrgano limonino lupino, narezane limone in ščep soli. Dobro zmešamo z mešalcem, da dobimo gladko zmes brez grudic. Nato primešamo še mleko. Testo prelijemo v manjši model za torte, ki smo ga premazali z maslom. Če imamo polkrožni model, še toliko bolje, saj bo potem imel pečen kolač tudi izvorno obliko.
Pečemo približno 1 uro v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 160 °C.
Ko je kolač pečen, počakamo, da se ohladi, nato pa ga potresemo s sladkorjem v prahu.




Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.