3 v 1 ali recept za pripravo celotne glavne jedi, ki jo lahko brez kakršnihkoli zadržkov ponudimo tudi ob kakšni posebni priložnosti. V nadaljevanju si preberite kako se naredi grahov pire, piščančja rolada in pečen krompir.
Sestavine za 4 osebe: 500 g piščančjega fileja, sol, poper, 100 g pancete, 1,5 dl portovca ali drugega sladkega vina, olivno olje.
Sestavine za nadev: 1 žlica sesekljanih svežih zelišč (drobnjak, bazilika, žajbelj), 1 jajce, 200 g rikote, 2 žlici krušnih drobtin, sol
Sestavine za grahov pire: 300 g svežega ali zamrznjenega graha, 1 žlica masla, sol, beli poper
Sestavine za pečen krompir: krompir, svež rožmarin, groba morska sol, olivno olje
Piščančja rolada s panceto
Piščančji file položimo na kuhinjsko desko. Pokrijemo ga s folijo za živila in ga s kladivom za meso nežno potolčemo, tako da dobimo tanek kos mesa enakomerne debeline (približno 0,5 cm). Meso z obeh strani solimo in popramo.
Sveža zelišča sesekljamo. Jajce razžvrkljamo in ga zmešamo z rikoto. Dodamo sesekljana zelišča in krušne drobtine. Vse skupaj dobro premešamo. Solimo po okusu. Po mesu enakomerno porazdelimo nadev. Meso zavijemo po daljši stranici v rolado.
Rezine pancet tesno ovijemo okoli mesa. Konce mesa spnemo s pomočjo zobotrebcev, da nam nadev ne uide iz mesa.
Piščančjo rolado preložimo v naoljen pekač. Po 20 minutah peke pri 180 °C prelijemo meso z 1,5 dl portovca ali z drugim sladkim vinom. Po 20 minutah peke prelijemo meso z omako, ki je nastala pri pečenju. Temperaturo v pečici zvišamo na 220 °C in pečemo še približno 10 minut, da se panceta lepo zapeče.
Grahov pire
Grah skuhamo v osoljeni vreli vodi. Skuhan grah pretlačimo skozi gosto cedilo. Dodamo žlico masla, ogretega na sobno temperaturo, solimo in popramo po okusu. Vse skupaj dobro premešamo.
Pečen krompir
Krompir olupimo in narežemo na približno 0,5 cm debele rezine. Rezine operemo in odcedimo. Damo jih v večjo skledo, pokapamo z olivnim oljem, solimo in začinimo z rožmarinom. Vse skupaj dobro premešamo. Krompirjeve rezine nadevamo v modele za peko mafinov. Pečemo jih 45–50 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C.