Mmmm, kako diši po začimbah v kuhinji, ko se pripravljajo maroške mesne kroglice. Žal vas bo večina pri tem receptu hitro naletela na veliko težavo − svežega koriandra ne prodajajo skoraj v nobeni trg ovini. Jaz sem ga na primer dobil na veletržnici v Ljubljani. Če ga imate na domačem vrtu, je težava seveda rešena, jaz pa se toplo priporočam za kakšno pošiljko.
Sestavine za 4 osebe: 800 g mletega govejega mesa ali mlete jagnjetine, 1 jajce, 2 žlici krušnih drobtin, 1 pest sesekljanega svežega koriandra, 1 žlička kumine v prahu, 1 žlička mletega koriandra, 2 žlički rdeče paprike, 2 žlički soli, ½ žličke popra, moka, olivno olje.
Sestavine za omako: 1 čebula, olivno olje, 4 stroki česna, 800 g pasiranega paradižnika, 1 žlička sladkorja, sol, 4 jajca, 1 žlica sesekljanega svežega koriandra
V skledi premešamo meso, razžvrkljano jajce, krušne drobtine, 1 žlico svežega sesekljanega koriandra, kumino v prahu, mleti koriander, sladko papriko, sol in poper. Vse sestavine na hitro premešamo. Z rokami, ki smo si jih zmočili z mrzlo vodo, oblikujemo kot oreh velike kroglice, ki jih povaljamo v moki in odložimo na večji krožnik ali pladenj.
V ponvi na vročem olju popečemo kroglice (ne preveč naenkrat, saj se bodo sicer začele dušiti in kuhati) do zlatorjave barve. Pečene kroglice odložimo na krožnik.
V ponvi segrejemo olje in nato počasi pri nizki temperaturi prepražimo sesekljano čebulo in sesekljan česen. Ko čebula postekleni, prilijemo paradižnik in vmešamo žličko sladkorja. Premešamo in solimo po okusu.
V ponev predevamo popečene mesne kroglice. Pokrijemo posodo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 30 minut.
Kroglice in omako predevamo iz ponve v globok pekač. Med kroglice ubijemo 4 jajca. Pekač postavimo za 15 minut v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200 °C.
Pred serviranjem potresemo jed s svežim koriandrom.