Mmmm, kako diši po začimbah v kuhinji, ko se pripravljajo maroške mesne kroglice. Žal vas bo večina pri tem receptu hitro naletela na veliko težavo − svežega koriandra ne prodajajo skoraj v nobeni trg ovini. Jaz sem ga na primer dobil na veletržnici v Ljubljani. Če ga imate na domačem vrtu, je težava seveda rešena, jaz pa se toplo priporočam za kakšno pošiljko.
Sestavine za maroške kroglice (4 osebe): 800 g mletega govejega mesa ali mlete jagnjetine, 1 jajce, 2 žlici krušnih drobtin, 1 pest sesekljanega svežega koriandra, 1 žlička kumine v prahu, 1 žlička mletega koriandra, 2 žlički rdeče paprike, 2 žlički soli, ½ žličke popra, moka, olivno olje
Sestavine za omako: 1 čebula, olivno olje, 4 stroki česna, 800 g pasiranega paradižnika, 1 žlička sladkorja, sol, 4 jajca, 1 žlica sesekljanega svežega koriandra
Kako se naredijo maroške kroglice?
V skledi premešamo meso, razžvrkljano jajce, krušne drobtine, 1 žlico svežega sesekljanega koriandra, kumino v prahu, mleti koriander, sladko papriko, sol in poper. Vse sestavine na hitro premešamo. Z rokami, ki smo si jih zmočili z mrzlo vodo, oblikujemo kot oreh velike kroglice, ki jih povaljamo v moki in odložimo na večji krožnik ali pladenj.
V ponvi na vročem olju popečemo kroglice (ne preveč naenkrat, saj se bodo sicer začele dušiti in kuhati) do zlatorjave barve. Pečene kroglice odložimo na krožnik.
V ponvi segrejemo olje in nato počasi pri nizki temperaturi prepražimo sesekljano čebulo in sesekljan česen. Ko čebula postekleni, prilijemo paradižnik in vmešamo žličko sladkorja. Premešamo in solimo po okusu.
V ponev predevamo popečene mesne kroglice. Pokrijemo posodo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 30 minut.
Kroglice in omako predevamo iz ponve v globok pekač. Med kroglice ubijemo 4 jajca. Pekač postavimo za 15 minut v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200 °C.

Pred serviranjem potresemo jed s svežim koriandrom.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.