Limonin kolač − Dolce d’Amalfi

limonin kolač recept Maja leta 2015 smo potovali po Neaplju in njegovi okolici. Med drugim smo obiskali tudi čudovito Amalfijsko obalo, ki velja za eno najlepših na svetu. Še posebej so mi v spominu ostali čudoviti razgledi, kristalno čisto turkizno morje, v skale stisnjena strma naselja in sredozemsko pisano rastje. Tudi limon imajo v tistih koncih v izobilju. Limoncellu, sladkemu likerju iz limon, se ne moreš izogniti, saj ga ponujajo oziroma prodajajo na vsakem koraku. Ravno tako tudi ne številnim sladicam, ki vsebujejo limone. Dolce d’Amalfi ali po naše kar limonin kolač, je ena izmed njih.

Sestavine: 2 večji limoni, 1 dl olivnega olja, 1 vanilijev sladkor, 160 g sladkorja v prahu, 2 jajci, 0,3 dl likerja amaretto, 80 g moke, 50 g koruznega škroba, 1 pecilni prašek, 100 g mletih mandljev, 1 žlička nastrgane limonine lupine, 1 ščep soli, 1 dl mleka

Limoni olupimo, prerežemo, odstranimo koščice in na grobo narežemo. V skledi penasto umešamo na sobno temperaturo ogreto maslo, vanilijev
sladkor, sladkor v prahu in jajci. Za boljšo aromo lahko prilijemo še nekaj kapljic amaretta.

Dodamo presejano moko, koruzni škrob, pecilni prašek, mlete mandlje, nastrgano limonino lupino, narezane limone in ščep soli. Dobro zmešamo z mešalcem, da dobimo gladko zmes brez grudic. Nato primešamo še mleko. Testo prelijemo v manjši model za torte, ki smo ga premazali z maslom. Če imamo polkrožni model, še toliko bolje, saj bo potem imel pečen kolač tudi izvorno obliko.

Pečemo približno 1 uro v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 160 °C.

Ko je kolač pečen, počakamo, da se ohladi, nato pa ga potresemo s sladkorjem v prahu.

limonina torta

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top