Ocvrte polentine kroglice polnjene z mozzarelo in paradižnikova pomaka - Kuharski recepti - Okusno.si

Ocvrte polentine kroglice polnjene z mozzarelo in paradižnikova pomaka

ocvrte polentine kroglicePričakujete obisk? Bi radi ponudili nekaj, kar se lahko je z roko in je hkrati tudi nekaj posebnega in zelo okusnega? Polentine kroglice so vsekakor prava rešitev.

Sestavine za 10 polentinih kroglic: 100 g instant polente, olivno olje, sol, 10 malih mozzarellinih kroglic, moka, 1 jajce, krušne drobtine, olje za cvrtje
Sestavine za omako: olivno olje, ½ čebule, 3 stroki česna, 200 g paradižnikovih pelatov, 1 žlička sladkorja, sol, čili v prahu, sveža bazilika, origano

V 3 dl osoljene vrele vode, ki smo ji dodali nekaj kapelj olivnega olja, skuhamo 100 g polente. Polento odstavimo in počakamo, da se nekoliko ohladi.

Z jedilno žlico zajamemo polento in damo vanjo mozzarellino kroglico (uporabimo lahko tudi kakšen drug topljiv sir). Z rokami oblikujemo kroglico v velikosti oreha (moje so tehtale po približno 45 g) in pri tem pazimo, da je sir v celoti obdan s polento. Oblikovane kroglice povaljamo v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in nazadnje še v krušnih drobtinah.

Polentine kroglice ocvremo do zlatorjave barve v vročem olju. Ko so pečene, jih položimo na papirnato brisačo, da se odteče odvečna maščoba.

Ponudimo jih s paradižnikovo pomako.

Priprava paradižnikove pomake
Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo in sesekljan česen. Ko čebula postekleni, dodamo paradižnikove pelate. Začinimo s sladkorjem, soljo, čilijem, baziliko in origanom.

Premešamo in kuhamo na šibkem ognju vsaj 10 minut.

ocvrte polentine kroglice z mocarelo

Polenta – uporaba

Ko je polenta kuhana, jo lahko postrežemo na različne načine. Polento lahko postrežemo vročo, prelito z maslom in sirom, s kakšno omako ali npr. golažem. Lahko jo ohladimo in narežemo na rezine ali kocke, nato ocvremo ali spečemo na žaru in ponudimo kot prilogo.

Polenta je odlična izbira za tiste, ki iščejo jed brez glutena. Polenta je tudi dober vir beljakovin, vlaknin in vitaminov B. Koruzna moka vsebuje tudi železo, magnezij in cink. Polenta je odličen način za dodajanje okusa in teksture vsakemu obroku. Polenta je enostavna za pripravo in jo je mogoče prilagoditi različnim receptom in kombinacijam okusov. Ne glede na to, ali jo postrežemo vročo ali hladno, je polenta okusen in hranljiv obrok za vsako priložnost.

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.

Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top