Kisla repa - recept

Kisla repa

Kisla repa je tipična slovenska jed, ki jo jemo predvsem v zimskih mesecih. Običajno repo ponudim s krompirjem in pečeno pečenico ali pa s krvavico.

Sestavine za pripravo kisle repe:

  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • olje ali mast
  • 1 žlička sladke paprike v prahu
  • 1 žlička moke
  • 500 g kisle repe
  • 1 lovorjev list
  • sol, poper
  • 2 žlici ocvirkov

Kako se naredi kisla repa?

Če je repa, ki smo jo kupili, prekisla, jo damo v posodo, zalijemo z vodo in segrevamo do vretja. Ko voda zavre, odstavimo posodo, odlijemo vodo in repo pod tekočo vodo dobro speremo.

V ponvi na olju prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, ji dodamo še sesekljan česen. Mešamo in pražimo še toliko časa, da česen nekoliko porumeni.

Dodamo žličko rdeče paprike in žličko moke. Premešamo in na hitro popražimo. Dodamo kislo repo in zalijemo z 2 dl mlačne vode. Solimo in popramo po okusu ter dodamo lovorjev list. Pokrijemo posodo in pri nizki temperaturi kuhamo 30 minut. Vmes repo večkrat premešamo in po potrebi dolijemo še nekaj vode.

Repo zabelimo z ocvirki, ki smo jih popekli v ponvi.

recept kisla repa
recept kisla repa
kisla repa zabeljena z domačimi ocvirki
kisla repa in krvavice
kisla repa, pire krompir in krvavice

Repa – hranljiva in vsestranska zelenjava za vsako priložnost

Repa je morda manj znana korenovka, a njen edinstven okus, hranilna vrednost in vsestranskost jo postavljajo ob bok priljubljeni zelenjavi, kot sta krompir in korenje. Izvira iz Evrope in Azije, kjer jo ljudje že stoletja uporabljajo kot ključno sestavino v kuhinji. Njena bela, čebulasta korenina z rahlo sladkim in blagim okusom se odlično poda k najrazličnejšim jedem – od juh in enolončnic do pečenih prilog in solat.

Repa je pravo skladišče zdravja, saj vsebuje:

  • Vitamin C, ki krepi imunski sistem in ščiti pred prostimi radikali.
  • Folno kislino, pomembno za delovanje celic in zdravje krvi.
  • Kalij, ki podpira delovanje mišic in uravnava krvni tlak.
  • Vlaknine, ki izboljšujejo prebavo in poskrbijo za dolgotrajno sitost.

Z nizko vsebnostjo kalorij in visoko hranilno vrednostjo je repa popoln dodatek k uravnoteženi prehrani.

Vsestranskost repe v kuhinji

Repa je prilagodljiva sestavina, ki se odlično poda tako preprostim kot bolj dodelanim jedem. Poskusite jo na naslednje načine:

  1. Kuhana ali dušena: Dodajte jo juham in enolončnicam za bogatejši okus.
  2. Pečena: Narežite jo na krhlje, začinite z olivnim oljem, soljo in poprom ter specite v pečici za hrustljavo prilogo.
  3. Surova: Naribajte jo v solate za svežino in hrustljavost.
  4. Pretlačena: Pripravite jo kot pire, ki je lahko okusna alternativa krompirju.
  5. Kumarice: Repa je odlična za vlaganje in pripravo unikatnih prigrizkov.

Repa skozi zgodovino

Repa ima dolgo zgodovino, ki sega v srednji vek, ko je bila osnovna hrana v Evropi. Uporabljali so jo za pripravo enolončnic, juh in celo alkohola, medtem ko je bila njena zelena listnata vrhnja plast cenjena kot krma za živali. S kolonizacijo je repa prišla tudi v Novi svet, kjer je postala priljubljena poljščina zaradi svoje odpornosti in uporabnosti.

Zakaj izbrati repo?

Repa ni le hranljiva, ampak tudi cenovno dostopna in trajnostna izbira. Njena vsestranskost vam omogoča, da eksperimentirate v kuhinji in odkrijete nove načine, kako obogatiti svoje jedi. Z vključitvijo repe v svojo prehrano boste poskrbeli za pestrost, zdravje in okusne obroke, ki bodo navdušili celotno družino.

Vi sprašujete mi odgovarjamo


Kako izbrati najboljšo repo?

Izberite repo, ki je čvrsta, brez mehkih točk ali poškodb. Manjši plodovi so običajno bolj sladki in manj vlaknati.

Kako pravilno shranjevati repo?

Repo shranjujte v hladnem in temnem prostoru, kot je shramba ali hladilnik. Če ima še zelene liste, jih odstranite, da ne izsušijo korenine.

Ali lahko jem repo surovo?

Da, repo lahko uživate surovo. Naribajte jo v solate ali narežite na tanke rezine in postrezite z omakami za pomakanje.

Kakšen je okus repe?

Repa ima blag, rahlo sladek okus, ki spominja na križanec med redkvico in krompirjem. Njena tekstura je hrustljava, ko je surova, med kuhanjem pa postane mehka in kremasta.

Ali so repini listi užitni?

Seveda! Repini listi so polni hranil in jih lahko pripravite podobno kot špinačo ali blitvo – dušene ali kot dodatek k juham.


Repa je preprosta, a izjemno hranljiva sestavina, ki v sebi združuje tradicijo, okus in zdravje.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top