Kisla repa - recept | Okusno.si | Kuharski recepti - Okusno.si

Kisla repa

Kisla repa je tipična slovenska jed, ki jo jemo predvsem v zimskih mesecih. Običajno repo ponudim s krompirjem in pečeno pečenico ali pa s krvavico.

Sestavine:
1 čebula
2 stroka česna
olje ali mast
1 žlička sladke paprike v prahu
1 žlička moke
500 g kisle repe
1 lovorjev list
sol
poper
2 žlici ocvirkov

Kako se naredi kisla repa?

Če je repa, ki smo jo kupili, prekisla, jo damo v posodo, zalijemo z vodo in segrevamo do vretja. Ko voda zavre, odstavimo posodo, odlijemo vodo in repo pod tekočo vodo dobro speremo.

V ponvi na olju prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, ji dodamo še sesekljan česen. Mešamo in pražimo še toliko časa, da česen nekoliko porumeni.

Dodamo žličko rdeče paprike in žličko moke. Premešamo in na hitro popražimo. Dodamo kislo repo in zalijemo z 2 dl mlačne vode. Solimo in popramo po okusu ter dodamo lovorjev list. Pokrijemo posodo in pri nizki temperaturi kuhamo 30 minut. Vmes repo večkrat premešamo in po potrebi dolijemo še nekaj vode.

Repo zabelimo z ocvirki, ki smo jih popekli v ponvi.

recept kisla repa

kisla repa in krvavice
kisla repa, pire krompir in krvavice

Repa – dodatne informacije

Repa je vsestranska zelenjava, ki jo po vsem svetu uživajo že stoletja. Čeprav repa morda niso tako priljubljena kot krompir ali korenje, je zelenjava, ki je bogata s hranili in polnega okusa. Repa je korenovka, ki izvira iz Evrope in Azije. Surova repa imajo blag, rahlo sladek okus in hrustljavo teksturo. Repa ima belo čebulasto korenino, ki se pogosto uporablja v solatah, juhah, enolončnicah in celo pečenih.

Repa je odličen vir vitaminov in mineralov. Repa je dober vir vitamina C, folne kisline in kalija. Prav tako je repa polna vlaknin in drugih bistvenih hranil, zaradi česar je repa zdrav dodatek k kateri koli prehrani. Repa je vsestransko uporabna v kuhinji. Lahko jo skuhamo, pretlačimo, pražimo ali dušimo. Repa se odlično ujemajo tudi z drugo zelenjavo, kot je npr. čebula, česen in korenje. Lahko je odličen dodatek juham in enolončnicam.

Repa je bila pomembna osnovna hrana v Evropi v srednjem veku in so jo pogosto uporabljali v juhah in enolončnicah. V tem času so repo uporabljali tudi za krmo živali in za izdelavo alkohola. V 16. stoletju so repo prinesli v Novi svet, kjer so jo na veliko gojili.

Repa je vsestranska zelenjava in jo lahko kuhamo na različne načine. Lahko jih kuhamo, pretlačimo, pražimo in uživamo surove. Liste repe lahko uživamo tudi kuhane ali surove. So dober vir vitaminov in mineralov, vključno z vitaminom C in vlakninami.

Repa je priljubljena še danes, predvsem v tradicionalni evropski kuhinji. Pečena repa je priljubljena priloga, repo pa pogosto najdemo v enolončnicah in juhah. Uporabljajo se tudi za pripravo različnih kumaric in prigrizkov. Repa je že tisočletja pomemben del človeške prehrane. Repa je hranljiva in okusna zelenjava, ki jo lahko uživamo na veliko različnih načinov.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top