Porova pita s piščancem

Ko sem prvič pripravljal porovo pito s piščancem, nisem pričakoval nič pretirano posebnega. Ko pa sem poskusil jed, sem bi naravnost navdušen. Upam, da boste tudi vi.

Sestavine za 4 osebe:

  • 800 g piščančjih prsi s kostjo
  • 1 kg pora
  • olivno olje
  • sol
  • beli poper
  • 1 žlica moke
  • 3 dl jušne osnove
  • 1 žlica kisle smetane
  • 2 plasti listnatega testa
  • 1 jajce

Piščančjemu mesu odstranimo kožo in kosti. Meso razrežemo na manjše koščke.

Iz piščančjih kosti skuhamo jušno osnovo.

Por dobro operemo, vzdolžno razpolovimo in narežemo na približno 1 cm široke trakce.

V vročo ponev dodamo nekaj brizgov olivnega olja in narezan por. Solimo in popramo po okusu ter vse skupaj dobro premešamo. Pokrijemo posodo in pri nizki temperaturi dušimo por 10 minut. Vmes ga večkrat premešamo.

Medtem ko dušimo por, v drugi ponvi na olivnem olju popečemo meso. Ko dobi zlatorjavo barvo, potresemo čez meso 1 žlico moke. Med stalnim mešanjem pražimo meso še dobro minuto. Prilijemo jušno osnovo in dobro premešamo, da se razpusti vsa moka. Dodamo por in na nizki temperaturi kuhamo 10 minut.

porova-pita-recept

Vmešamo 1 žlico kisle smetane in kuhamo še 2 minuti. Omako precedimo skozi cedilo v skodelico in jo kasneje postrežemo ob pečeni piti.

S prvo plastjo listnatega testa obložimo namaščen pekač oziroma model za peko pit.

Po testu razporedimo piščančje meso s porom in nato vse skupaj pokrijemo z drugo plastjo testa.

Ob robovih s prsti stisnemo skupaj zgornjo in spodnjo plast testa.

Zgornjo plast testa premažemo z razžvrkljanim jajcem in prepikamo z vilicami, da se testo med peko ne bi napihnilo.

Pito pečemo 45 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top