Ocvrte polentine kroglice polnjene z mozzarelo in paradižnikova pomaka | Okusno.si

Ocvrte polentine kroglice polnjene z mozzarelo in paradižnikova pomaka

ocvrte polentine kroglicePričakujete obisk? Bi radi ponudili nekaj, kar se lahko je z roko in je hkrati tudi nekaj posebnega in zelo okusnega? Polentine kroglice so vsekakor prava rešitev.

Sestavine za 10 polentinih kroglic: 100 g instant polente, olivno olje, sol, 10 malih mozzarellinih kroglic, moka, 1 jajce, krušne drobtine, olje za cvrtje
Sestavine za omako: olivno olje, ½ čebule, 3 stroki česna, 200 g paradižnikovih pelatov, 1 žlička sladkorja, sol, čili v prahu, sveža bazilika, origano

V 3 dl osoljene vrele vode, ki smo ji dodali nekaj kapelj olivnega olja, skuhamo 100 g polente. Polento odstavimo in počakamo, da se nekoliko ohladi.

Z jedilno žlico zajamemo polento in damo vanjo mozzarellino kroglico (uporabimo lahko tudi kakšen drug topljiv sir). Z rokami oblikujemo kroglico v velikosti oreha (moje so tehtale po približno 45 g) in pri tem pazimo, da je sir v celoti obdan s polento. Oblikovane kroglice povaljamo v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in nazadnje še v krušnih drobtinah.

Polentine kroglice ocvremo do zlatorjave barve v vročem olju. Ko so pečene, jih položimo na papirnato brisačo, da se odteče odvečna maščoba.

Ponudimo jih s paradižnikovo pomako.

Priprava paradižnikove pomake
Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo in sesekljan česen. Ko čebula postekleni, dodamo paradižnikove pelate. Začinimo s sladkorjem, soljo, čilijem, baziliko in origanom.

Premešamo in kuhamo na šibkem ognju vsaj 10 minut.

ocvrte polentine kroglice z mocarelo

Polenta – uporaba

Ko je polenta kuhana, jo lahko postrežemo na različne načine. Polento lahko postrežemo vročo, prelito z maslom in sirom, s kakšno omako ali npr. golažem. Lahko jo ohladimo in narežemo na rezine ali kocke, nato ocvremo ali spečemo na žaru in ponudimo kot prilogo.

Polenta je odlična izbira za tiste, ki iščejo jed brez glutena. Polenta je tudi dober vir beljakovin, vlaknin in vitaminov B. Koruzna moka vsebuje tudi železo, magnezij in cink. Polenta je odličen način za dodajanje okusa in teksture vsakemu obroku. Polenta je enostavna za pripravo in jo je mogoče prilagoditi različnim receptom in kombinacijam okusov. Ne glede na to, ali jo postrežemo vročo ali hladno, je polenta okusen in hranljiv obrok za vsako priložnost.

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top