Ocvrte polentine kroglice polnjene z mozzarelo in paradižnikova pomaka
Pričakujete obisk? Bi radi ponudili nekaj, kar se lahko je z roko in je hkrati tudi nekaj posebnega in zelo okusnega? Polentine kroglice so vsekakor prava rešitev.
Sestavine za 10 polentinih kroglic: 100 g instant polente, olivno olje, sol, 10 malih mozzarellinih kroglic, moka, 1 jajce, krušne drobtine, olje za cvrtje
Sestavine za omako: olivno olje, ½ čebule, 3 stroki česna, 200 g paradižnikovih pelatov, 1 žlička sladkorja, sol, čili v prahu, sveža bazilika, origano
V 3 dl osoljene vrele vode, ki smo ji dodali nekaj kapelj olivnega olja, skuhamo 100 g polente. Polento odstavimo in počakamo, da se nekoliko ohladi.
Z jedilno žlico zajamemo polento in damo vanjo mozzarellino kroglico (uporabimo lahko tudi kakšen drug topljiv sir). Z rokami oblikujemo kroglico v velikosti oreha (moje so tehtale po približno 45 g) in pri tem pazimo, da je sir v celoti obdan s polento. Oblikovane kroglice povaljamo v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in nazadnje še v krušnih drobtinah.
Polentine kroglice ocvremo do zlatorjave barve v vročem olju. Ko so pečene, jih položimo na papirnato brisačo, da se odteče odvečna maščoba.
Ponudimo jih s paradižnikovo pomako.
Priprava paradižnikove pomake
Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo in sesekljan česen. Ko čebula postekleni, dodamo paradižnikove pelate. Začinimo s sladkorjem, soljo, čilijem, baziliko in origanom.
Premešamo in kuhamo na šibkem ognju vsaj 10 minut.