Ko moj mulec zaradi alergij vrsto let ni mogel jesti čokoladnih tortic in drugih slaščic, mu je babi za rojstni dan vedno spekla rožičevo pecivo. Kljub temu da zdaj na srečo že lahko je tudi čokolado, mu rožičevo pecivo, ki ga babi še vedno z veseljem speče, vedno zelo tekne. Sploh če ima pri roki še smetano, ki si jo lahko nabrizga čez pecivo.
Sestavine: 4 jabolka (približno 700 g), 4 jajca, 1 ščep soli, 100 g sladkorja, 100 ml olja, 200 g moke, 100 g rožičeve moke, 1 pecilni prašek, 1,5 dl mleka, 1 žlica ruma, 100 g jedilne čokolade, 40 g masla
Kako se naredi rožičevo pecivo?
Jabolka olupimo in na grobo naribamo.
Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Beljakom dodamo ščep soli in jih stepemo v trd sneg.
Rumenjake in sladkor penasto umešamo. Prilijemo olje in stepemo tako dolgo, da se vse sestavine povežejo.
Dodamo presejano moko, rožičevo moko in pecilni prašek. Po kakšni minuti mešanja vmešamo še mleko in rum.
V posodo stresemo naribana jabolka in vse skupaj premešamo. Nato s kuhalnico previdno in narahlo vmešamo še beljakov sneg.
Testo enakomerno razdelimo po namaščenem pekaču. Pecivo pečemo 40 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C.
V posodi nad soparo raztopimo na koščke razdrobljeno čokolado in maslo. Mešamo tako dolgo, da se obe sestavini lepo povežeta med seboj. Z raztopljeno čokolado premažemo pecivo.
Pecivo je najbolj slastno, če odleži preko noči v hladilniku in se ga lotimo šele naslednji dan. Postrežemo ga z žlico stepene sladke smetane.