Pašta fižol je tradicionalna italijanska jed, ki se pri naših zahodnih sosedih imenuje »Pasta e fagioli«, kar pomeni »testenine in fižol«. Pri tej krepki in nasitni enolončnici Italijani običajno uporabijo testenine manjših oblik, pri vrsti fižola pa niso ravno izbirčni. Pašta fižol se lahko naredi v različnih izvedbah, tudi z uporabo mesnih dodatkov kot so npr. klobase, slanina ali panceta. Tudi pri uporabi zelenjave smo lahko precej kreativni.
Sestavine za pašta fižol (za 4 osebe):
- olje
- 400 g čebule
- 4 stroki česna
- 350 g korenja
- 80 g stebelne zelene
- 40 g peteršiljeve korenine
- 100 g pancete
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- 2 žlici moke
- ½ žličke kumine v prahu
- ½ žličke origana
- ½ žličke bazilike
- 1 žlička majarona
- 2 lovorova lista
- sol, poper
- 1 dl rdečega vina
- 1,5 l vode ali jušne osnove
- 200 g paradižnikove pasate
- 2 dl tekočine, v kateri se je kuhal fižol
- 800 g fižola
- 150 g makaronov
- sesekljan peteršilj
Kako naredimo pašta fižol?
Na olju prepražimo sesekljano čebulo in česen. Medtem ko počasi pražimo čebulo, korenček razpolovimo po dolžini in nato obe polovici razpolovimo še vzdolžno. Korenček prečno narežemo in drobno sesekljamo stebelno zeleno. Naribamo peteršiljevo korenino. Panceto narežemo na manjše koščke.

Ko čebula postekleni, ji dodamo panceto in oboje pražimo kakšni 2 minuti, nakar dodamo narezan korenček in sesekljano zeleno ter naribano peteršiljevo korenino. Med mešanjem pražimo še 2 minuti.
Nato v posodo stresemo mleto papriko, moko in ostale začimbe. Ko paprika zadiši, prilijemo vino. Vse skupaj mešamo tako dolgo, da vino povre.
Prilijemo vodo oziroma jušno osnovo, paradižnikovo pasato in tekočino, v kateri se je kuhal fižol. Dodamo fižol, pokrijemo posodo in enolončnico kuhamo 30 minut.
V osoljeni vreli vodi po navodilih na embalaži skuhamo testenine. Skuhane testenine vmešamo v posodo s fižolom.
Peteršilj na drobno sesekljamo. Končano jed serviramo v globoke krožnike, potresemo s peteršiljem in ponudimo s kosom domačega kruha.


Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.