Ko sem prvič pripravljal porovo pito s piščancem, nisem pričakoval nič pretirano posebnega. Ko pa sem poskusil jed, sem bi naravnost navdušen. Upam, da boste tudi vi.
Sestavine za 4 osebe:
- 800 g piščančjih prsi s kostjo
- 1 kg pora
- olivno olje
- sol
- beli poper
- 1 žlica moke
- 3 dl jušne osnove
- 1 žlica kisle smetane
- 2 plasti listnatega testa
- 1 jajce
Piščančjemu mesu odstranimo kožo in kosti. Meso razrežemo na manjše koščke.
Iz piščančjih kosti skuhamo jušno osnovo.
Por dobro operemo, vzdolžno razpolovimo in narežemo na približno 1 cm široke trakce.
V vročo ponev dodamo nekaj brizgov olivnega olja in narezan por. Solimo in popramo po okusu ter vse skupaj dobro premešamo. Pokrijemo posodo in pri nizki temperaturi dušimo por 10 minut. Vmes ga večkrat premešamo.
Medtem ko dušimo por, v drugi ponvi na olivnem olju popečemo meso. Ko dobi zlatorjavo barvo, potresemo čez meso 1 žlico moke. Med stalnim mešanjem pražimo meso še dobro minuto. Prilijemo jušno osnovo in dobro premešamo, da se razpusti vsa moka. Dodamo por in na nizki temperaturi kuhamo 10 minut.
Vmešamo 1 žlico kisle smetane in kuhamo še 2 minuti. Omako precedimo skozi cedilo v skodelico in jo kasneje postrežemo ob pečeni piti.
S prvo plastjo listnatega testa obložimo namaščen pekač oziroma model za peko pit.
Po testu razporedimo piščančje meso s porom in nato vse skupaj pokrijemo z drugo plastjo testa.
Ob robovih s prsti stisnemo skupaj zgornjo in spodnjo plast testa.
Zgornjo plast testa premažemo z razžvrkljanim jajcem in prepikamo z vilicami, da se testo med peko ne bi napihnilo.
Pito pečemo 45 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.