Priprava poširanega jajca je na prvi pogled zelo preprosta zadeva, na kateri pa si marsikdo polomi zobe, kot bi rekli v prispodobi. Poleg poznavanja tehnike priprave je potrebno imeti tudi občutek za izbiro pravega trenutka. Poširano jajce seveda ne sme biti surovo, niti preveč kuhano, ampak ravno prav, kar pomeni, da mora biti beljak čvrst, rumenjak pa mehak, da lepo steče, ko ga prerežemo z nožem. Napotkov za pripravo poširanega jajca je zelo veliko. Tukaj je moj način priprave, ki uspe v 99,99 % primerov.
Sestavine za poširano jajce:
1 jajce
sol, poper
Kako naredimo poširano jajce?
Jajce ubijemo v plitvo skledico. V kozico nalijemo toliko vode, da bo segala do približno 10 cm višine. Ko voda zavre, ugasnemo kuhalno ploščo.

V kozici z žlico naredimo vrtinec, v katerega previdno spustimo ubito jajce iz skledice. Pokrijemo s pokrovko in počakamo 3 minute.
S penovko vzamemo jajce iz kozice, počakamo, da se voda odcedi, nato pa jajce po vrhu narahlo pobrišemo s papirnato brisačo. Solimo in popramo po okusu.


Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.