Glede na to, da Slovenci radi nabiramo gobe, se nisem mogel izogniti receptu za pripravo rižote katere temeljna sestavina je naša najbolj priljubljena goba.
Sestavine za pripravo rižote z jurčki (za 2 osebi): 200 g jurčkov, olivno olje, 1 čebula, 2 stroka česna, sol, poper, timijan, 1 dcl belega vina, 0,7 l jušne osnove, 200 g riža arborio, 0,5 dcl smetane za kuhanje, 1 žlica naribanega parmezana, 1 žlica masla, peteršilj
Kako se naredi rižota z jurčki?
Jurčke očistimo, operemo in narežemo na debelejše rezine.
Na olju pražimo čebulo tako dolgo da postekleni.
Dodamo jurčke in strt česen. Začinimo s soljo, poprom in timijanom. Med mešanjem pražimo še kakšno minutko. Prilijemo vino. Ko vino izpari, prilijemo zajemalko vroče jušne osnove in na šibkem ognju dušimo 2 minuti.
V drugi posodi na olivnem olju prepražimo riž. Ko postekleni, ga rahlo solimo in zalijemo z zajemalko vroče jušne osnove. Med mešanjem počakamo, da tekočina skoraj izhlapi, nakar ponovno prilijemo zajemalko vroče jušne osnove. Postopek ponavljamo dokler se riž ne zmehča.
Kakšni 2 minuti predno je riž kuhan vmešamo jurčke ter žlico sladke smetane za kuhanje. Po potrebi še zalijemo z jušno osnovo.
Ko je riž skuhan, odstavimo posodo in vmešamo žlico naribanega parmezana, 25 g masla in potresemo s peteršiljem. Pokrijemo posodo in predno postrežemo pustimo stati 3 minute.
Jurčki
Jurčki so vrsta divjih gob, ki izvirajo iz Evrope in delov Azije. Jurčki sodijo med najbolj priljubljene gobe. Jurčke imajo ljudje radi zaradi zemeljskega okusa po oreščkih in v mnogih državah veljajo za poslastico. Jurčke najpogosteje najdemo jeseni, rastejo v bližini borovcev in hrastov in na travnikih.
Jurčki imajo mesnato teksturo, zato so odličen dodatek k različnim jedem. Uživamo jih lahko surove ali kuhane, z njimi lahko dodamo okus juham, omakam, rižotam itd. Jurčki so priljubljeni tudi v italijanski kuhinji, saj jih pogosto prepražimo s česnom in zelišči ali vključimo v omake in testenine.
Iskanje gob je lahko zabavna, a tudi nevarna dejavnost. Jurčke pogosto zamenjujejo z drugimi vrstami gob, od katerih so nekatere strupene. Pomembno je, da ste popolnoma prepričani, da gobo pravilno prepoznate, preden jo naberete ali zaužijete.
Jurčke lahko najdete tudi v številnih trgovinah, tako sveže kot posušene. Posušeni jurčki so pogosto bolj koncentriranega okusa kot sveži in jih je mogoče rekonstituirati za uporabo v različnih jedeh. Sveže jurčke hranite v hladilniku, kjer se obdržijo do enega tedna.
Jurčki so okusna in vsestranska sestavina, ki lahko doda čudovit okus različnim jedem. Pri iskanju gob je pomembno, da ste prepričani o vrsti gob, ki jo nabirate, pri nakupu v trgovini pa se vedno odločite za najbolj sveže gobe, ki so na voljo. Z ustreznimi previdnostnimi ukrepi in nego lahko v prihodnjih letih uživate v čudovitem okusu jurčkov!

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.