Sestavine: 300g ješprenja, 1l jušne osnove, 1 srednje velika čebula, 2 stroka česna, 2 bučki, 1/2 pora, 2 korenčka, sol, 2 žlici parmezana
Ješprej stresemo v posodo, dolijemo vodo (tako da prekrije ješprenj) in ga pustimo namakati preko noči. Odcedimo vodo ter oplaknemo ješprenj pod tekočo vodo. V posodi zavrejemo jušno osnovo in vanjo vkuhamo ješprenj. Med kuhanjem ješprenj večkrat premešamo, da se ne sprime na dno in zažge. Po potrebi dolijemo vročo jušno osnovo. Ko je ješprenj skuhan do mehkega, ga odstavimo.
Na olju prepražimo na sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, ji dodamo strt čsen, na koščke narezan korenček, por in bučke. Posolimo po oskusu. Vse skupaj na hitro prepražimo, nato pa zalijemo z 1,5 dcl vode in vse skupaj dušimo na šibkem ognju 10 minut.
Ješprenj predevamo v ognjevarno posodo. Vanj vmešamo zelenjavo in 2 žlici parmezana. Ješprenj gratiniramo približno 10 minut v pečici, ki smo jo prehodno ogreli na 230°.
– odlična samostojna jed, za čiščenje ali shujševalno.
– priloga pol kranjske klobase, ali k kislemu zelju, da ni vedno ješpren z suhim mesom.
lp