Špinačni kaneloni - Kuharski recepti - Okusno.si

Špinačni kaneloni

Če vam uspe dobro odcediti špinačo in narediti dovolj gosto omako, ki se ne bo kar razlila iz kanelonov, ko jih boste nadevali, potem boste zmagali. In po vsej verjetnosti bodo vaši (so)jedci zahtevali, da še kdaj uvrstite špinačne kanelone na jedilnik.

Sestavine za 4 osebe: olivno olje, 1 čebula, 2 stroka česna, 500 g mletega mesa, 1 žlica paradižnikove mezge, sol, poper, bazilika, 500 špinače, muškatni orešček, 2 jajci, 1,5 dcl kisle smetane, 1 žlica naribanega parmezana, 250 g testenin za kanelone

  1. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo drobno narezane stroke česna in mleto meso.
  2. Pražimo tako dolgo, da se meso razpusti. Dodamo žlico paradižnikove mezge in začinimo s soljo, poprom ter baziliko.
  3. Na šibkem ognju vse skupaj počasi kuhamo 15 minut. Večkrat premešamo.
  4. V osoljeno vrelo vodo damo oprano špinačo. Kuhamo 3 minute tako da špinača upade.
  5. Špinačo odcedimo in jo z nožem na drobno nasekljamo. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom
  6. V posebni posodi zmnešamo ohlajeno mleto meso in špinačo.
  7. V osoljeni vodi po navodilih iz embalaža skuhamo kaneleone.
  8. Kaneleone odcedimo in jih napolnimo s špinačno-mesnim nadevom.
  9. Kaneleone zložimo enega poleg drugega v pomaščen pekač.
  10. Vse skupaj prelijemo s prelivom, ki smo ga pripravili iz razžvrkljanega jajca, kisle smetane in parmezana.
  11. Pečemo 20 minut pri 220°.

spinacni kanaleoni spinacni kanelon recept

Špinačni kaneloni – zgodovina

Kaneloni so vrsta testenin, ki izvirajo iz Italije, natančneje iz regije Emilia-Romagna, kjer so zaradi tradicionalnega vegetarijanskega nadeva znani kot “canelloni di magro” ali “pusti kaneloni”. Beseda “kaneloni” izhaja iz italijanske besede “canna”, kar pomeni “cilinder” ali “cev”, kar opisuje obliko testenin.

Špinačni kaneloni naj bi nastali sredi 20. stoletja v Italiji, ko so kanelone začeli polniti s špinačo in sirom rikota. Jed je hitro postala priljubljena ne le v Italiji, ampak tudi po vsem svetu, zlasti v državah z velikim številom italijanskih priseljencev, kot so Združene države, Kanada in Avstralija.

Špinačni kaneloni so vsestranska jed, ki jo lahko pripravimo na različne načine. Nekatere različice uporabljajo belo omako namesto paradižnikove omake ali vključujejo druge sestavine, kot so gobe, pinjole ali pršut. V nekaterih regijah Italije jed tradicionalno postrežejo v božični sezoni kot del “praznika sedmih rib”, praznovanja, ki vključuje obrok iz sedmih različnih morskih jedi.

Danes špinačni kaneloni ostajajo priljubljena jed v italijanski kuhinji in uživajo jih ljudje po vsem svetu.

Špinačni kaneloni – dodatne informacije

Špinačni kaneloni so italijanska testeninska jed, ki je običajno sestavljena iz velikih testenin, polnjenih z mešanico špinače in sira rikota, prelitih s paradižnikovo omako in pečenih v pečici.

Za pripravo špinačnih kanelonov je prvi korak priprava nadeva, tako da skuhate svežo špinačo in jo pomešate s sirom rikota, naribanim parmezanom, česnom in začimbami, kot so sol, poper in muškatni orešček. Mešanico nato z žlicami vlijemo v kuhane kanelone, ki so lahko domači ali kupljeni.

Nato pripravimo paradižnikovo omako tako, da skupaj skuhamo čebulo, česen in zdrobljene paradižnike ter jih začinimo s soljo, poprom in zelišči, kot sta bazilika in origano. Nadevane kanelone zložimo v pekač in prelijemo s paradižnikovo omako. Na koncu jed potresemo z naribano mocarelo in zapečemo v pečici, da se sir stopi in zapeče.

Špinačni kaneloni so okusna in izdatna vegetarijanska jed, ki jo lahko postrežete kot glavno jed za družinsko večerjo ali posebno priložnost. To je tudi odličen način, da v svojo prehrano vnesete nekaj dodatne zelenjave.

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top