Špinačni kaneloni | Okusno.si

Špinačni kaneloni

Če vam uspe dobro odcediti špinačo in narediti dovolj gosto omako, ki se ne bo kar razlila iz kanelonov, ko jih boste nadevali, potem boste zmagali. In po vsej verjetnosti bodo vaši (so)jedci zahtevali, da še kdaj uvrstite špinačne kanelone na jedilnik.

Sestavine za 4 osebe: olivno olje, 1 čebula, 2 stroka česna, 500 g mletega mesa, 1 žlica paradižnikove mezge, sol, poper, bazilika, 500 špinače, muškatni orešček, 2 jajci, 1,5 dcl kisle smetane, 1 žlica naribanega parmezana, 250 g testenin za kanelone

  1. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo drobno narezane stroke česna in mleto meso.
  2. Pražimo tako dolgo, da se meso razpusti. Dodamo žlico paradižnikove mezge in začinimo s soljo, poprom ter baziliko.
  3. Na šibkem ognju vse skupaj počasi kuhamo 15 minut. Večkrat premešamo.
  4. V osoljeno vrelo vodo damo oprano špinačo. Kuhamo 3 minute tako da špinača upade.
  5. Špinačo odcedimo in jo z nožem na drobno nasekljamo. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom
  6. V posebni posodi zmnešamo ohlajeno mleto meso in špinačo.
  7. V osoljeni vodi po navodilih iz embalaža skuhamo kaneleone.
  8. Kaneleone odcedimo in jih napolnimo s špinačno-mesnim nadevom.
  9. Kaneleone zložimo enega poleg drugega v pomaščen pekač.
  10. Vse skupaj prelijemo s prelivom, ki smo ga pripravili iz razžvrkljanega jajca, kisle smetane in parmezana.
  11. Pečemo 20 minut pri 220°.

 

Špinačni kaneloni – zgodovina

Kaneloni so vrsta testenin, ki izvirajo iz Italije, natančneje iz regije Emilia-Romagna, kjer so zaradi tradicionalnega vegetarijanskega nadeva znani kot “canelloni di magro” ali “pusti kaneloni”. Beseda “kaneloni” izhaja iz italijanske besede “canna”, kar pomeni “cilinder” ali “cev”, kar opisuje obliko testenin.

Špinačni kaneloni naj bi nastali sredi 20. stoletja v Italiji, ko so kanelone začeli polniti s špinačo in sirom rikota. Jed je hitro postala priljubljena ne le v Italiji, ampak tudi po vsem svetu, zlasti v državah z velikim številom italijanskih priseljencev, kot so Združene države, Kanada in Avstralija.

Špinačni kaneloni so vsestranska jed, ki jo lahko pripravimo na različne načine. Nekatere različice uporabljajo belo omako namesto paradižnikove omake ali vključujejo druge sestavine, kot so gobe, pinjole ali pršut. V nekaterih regijah Italije jed tradicionalno postrežejo v božični sezoni kot del “praznika sedmih rib”, praznovanja, ki vključuje obrok iz sedmih različnih morskih jedi.

Danes špinačni kaneloni ostajajo priljubljena jed v italijanski kuhinji in uživajo jih ljudje po vsem svetu.

Špinačni kaneloni – dodatne informacije

Špinačni kaneloni so italijanska testeninska jed, ki je običajno sestavljena iz velikih testenin, polnjenih z mešanico špinače in sira rikota, prelitih s paradižnikovo omako in pečenih v pečici.

Za pripravo špinačnih kanelonov je prvi korak priprava nadeva, tako da skuhate svežo špinačo in jo pomešate s sirom rikota, naribanim parmezanom, česnom in začimbami, kot so sol, poper in muškatni orešček. Mešanico nato z žlicami vlijemo v kuhane kanelone, ki so lahko domači ali kupljeni.

Nato pripravimo paradižnikovo omako tako, da skupaj skuhamo čebulo, česen in zdrobljene paradižnike ter jih začinimo s soljo, poprom in zelišči, kot sta bazilika in origano. Nadevane kanelone zložimo v pekač in prelijemo s paradižnikovo omako. Na koncu jed potresemo z naribano mocarelo in zapečemo v pečici, da se sir stopi in zapeče.

Špinačni kaneloni so okusna in izdatna vegetarijanska jed, ki jo lahko postrežete kot glavno jed za družinsko večerjo ali posebno priložnost. To je tudi odličen način, da v svojo prehrano vnesete nekaj dodatne zelenjave.

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top