Rižota z jurčki

Glede na to, da Slovenci radi nabiramo gobe, se nisem mogel izogniti receptu za pripravo rižote katere temeljna sestavina je naša najbolj priljubljena goba. Sestavine za pripravo rižote z jurčki: jurčki, čebula, česen, olje, peteršilj, riž, belo vino, maslo, parmezan, sladka smetana, sol, poper
rižota jurčki

Kako se naredi rižota z jurčki?

Jurčke očistimo, operemo in narežemo na debelejše rezine.

Na olju pražimo čebulo tako dolgo da postekleni.

Dodamo jurčke in strt česen. Začinimo s soljo, poprom in timijanom. Med mešanjem pražimo še kakšno minutko. Prilijemo vino. Ko vino izpari, prilijemo zajemalko vroče jušne osnove in na šibkem ognju dušimo 2 minuti.

V drugi posodi na olivnem olju prepražimo riž. Ko postekleni, ga rahlo solimo in zalijemo z zajemalko vroče jušne osnove. Med mešanjem počakamo, da tekočina skoraj izhlapi, nakar ponovno prilijemo zajemalko vroče jušne osnove. Postopek ponavljamo dokler se riž ne zmehča.

Kakšni 2 minuti predno je riž kuhan vmešamo jurčke ter žlico sladke smetane za kuhanje. Po potrebi še zalijemo z jušno osnovo.

Ko je riž skuhan, odstavimo posodo in vmešamo žlico naribanega parmezana, 25 g masla in potresemo s peteršiljem. Pokrijemo posodo in predno postrežemo pustimo stati 3 minute..

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top