Rižota z jurčki - Kuharski recepti - Okusno.si

Rižota z jurčki

Glede na to, da Slovenci radi nabiramo gobe, se nisem mogel izogniti receptu za pripravo rižote katere temeljna sestavina je naša najbolj priljubljena goba.

Sestavine za pripravo rižote z jurčki (za 2 osebi): 200 g jurčkov, olivno olje, 1 čebula, 2 stroka česna, sol, poper, timijan, 1 dcl belega vina, 0,7 l jušne osnove, 200 g riža arborio, 0,5 dcl smetane za kuhanje, 1 žlica naribanega parmezana, 1 žlica masla, peteršilj

Kako se naredi rižota z jurčki?

Jurčke očistimo, operemo in narežemo na debelejše rezine.

Na olju pražimo čebulo tako dolgo da postekleni.

Dodamo jurčke in strt česen. Začinimo s soljo, poprom in timijanom. Med mešanjem pražimo še kakšno minutko. Prilijemo vino. Ko vino izpari, prilijemo zajemalko vroče jušne osnove in na šibkem ognju dušimo 2 minuti.

V drugi posodi na olivnem olju prepražimo riž. Ko postekleni, ga rahlo solimo in zalijemo z zajemalko vroče jušne osnove. Med mešanjem počakamo, da tekočina skoraj izhlapi, nakar ponovno prilijemo zajemalko vroče jušne osnove. Postopek ponavljamo dokler se riž ne zmehča.

Kakšni 2 minuti predno je riž kuhan vmešamo jurčke ter žlico sladke smetane za kuhanje. Po potrebi še zalijemo z jušno osnovo.

Ko je riž skuhan, odstavimo posodo in vmešamo žlico naribanega parmezana, 25 g masla in potresemo s peteršiljem. Pokrijemo posodo in predno postrežemo pustimo stati 3 minute.

rizota jurcki

Jurčki

Jurčki so vrsta divjih gob, ki izvirajo iz Evrope in delov Azije. Jurčki sodijo med najbolj priljubljene gobe. Jurčke imajo ljudje radi zaradi zemeljskega okusa po oreščkih in v mnogih državah veljajo za poslastico. Jurčke najpogosteje najdemo jeseni, rastejo v bližini borovcev in hrastov in na travnikih.

Jurčki imajo mesnato teksturo, zato so odličen dodatek k različnim jedem. Uživamo jih lahko surove ali kuhane, z njimi lahko dodamo okus juham, omakam, rižotam itd. Jurčki so priljubljeni tudi v italijanski kuhinji, saj jih pogosto prepražimo s česnom in zelišči ali vključimo v omake in testenine.

Iskanje gob je lahko zabavna, a tudi nevarna dejavnost. Jurčke pogosto zamenjujejo z drugimi vrstami gob, od katerih so nekatere strupene. Pomembno je, da ste popolnoma prepričani, da gobo pravilno prepoznate, preden jo naberete ali zaužijete.

Jurčke lahko najdete tudi v številnih trgovinah, tako sveže kot posušene. Posušeni jurčki so pogosto bolj koncentriranega okusa kot sveži in jih je mogoče rekonstituirati za uporabo v različnih jedeh. Sveže jurčke hranite v hladilniku, kjer se obdržijo do enega tedna.

Jurčki so okusna in vsestranska sestavina, ki lahko doda čudovit okus različnim jedem. Pri iskanju gob je pomembno, da ste prepričani o vrsti gob, ki jo nabirate, pri nakupu v trgovini pa se vedno odločite za najbolj sveže gobe, ki so na voljo. Z ustreznimi previdnostnimi ukrepi in nego lahko v prihodnjih letih uživate v čudovitem okusu jurčkov!

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top