Rižota z jurčki

Glede na to, da Slovenci radi nabiramo gobe, se nisem mogel izogniti receptu za pripravo rižote katere temeljna sestavina je naša najbolj priljubljena goba. Sestavine za pripravo rižote z jurčki: jurčki, čebula, česen, olje, peteršilj, riž, belo vino, maslo, parmezan, sladka smetana, sol, poper
rižota jurčki

Jurčke očistimo, operemo in narežemo na debelejše rezine.
Na olju pražimo čebulo tako dolgo da postekleni.
Dodamo jurčke in strt česen. Začinimo s soljo, poprom in timijanom. Med mešanjem pražimo še kakšno minutko. Prilijemo vino. Ko vino izpari, prilijemo zajemalko vroče jušne osnove in na šibkem ognju dušimo 2 minuti.

V drugi posodi na olivnem olju prepražimo riž. Ko postekleni, ga rahlo solimo in zalijemo z zajemalko vroče jušne osnove. Med mešanjem počakamo, da tekočina skoraj izhlapi, nakar ponovno priljemo zajemalko vroče jušne osnove. Postopek ponavljamo dokler se riž ne zmehča.

Kakšni 2 minuti predno je riž kuhan vmešamo jurčke ter žlico sladke smetane za kuhanje. Po potrebi še zalijemo z jušno osnovo.

Ko je riž skuhan, odstavimo posodo in vmešamo žlico naribanega parmezana, 25 g masla in potresemo s peteršiljem. Pokrijemo posodo in predno postrežemo pustimo stati 3 minute..

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top