Rižota z jurčki | Okusno.si

Rižota z jurčki

Glede na to, da Slovenci radi nabiramo gobe, se nisem mogel izogniti receptu za pripravo rižote katere temeljna sestavina je naša najbolj priljubljena goba.

Sestavine za pripravo rižote z jurčki (za 2 osebi): 200 g jurčkov, olivno olje, 1 čebula, 2 stroka česna, sol, poper, timijan, 1 dcl belega vina, 0,7 l jušne osnove, 200 g riža arborio, 0,5 dcl smetane za kuhanje, 1 žlica naribanega parmezana, 1 žlica masla, peteršilj

Kako se naredi rižota z jurčki?

Jurčke očistimo, operemo in narežemo na debelejše rezine.

Na olju pražimo čebulo tako dolgo da postekleni.

Dodamo jurčke in strt česen. Začinimo s soljo, poprom in timijanom. Med mešanjem pražimo še kakšno minutko. Prilijemo vino. Ko vino izpari, prilijemo zajemalko vroče jušne osnove in na šibkem ognju dušimo 2 minuti.

V drugi posodi na olivnem olju prepražimo riž. Ko postekleni, ga rahlo solimo in zalijemo z zajemalko vroče jušne osnove. Med mešanjem počakamo, da tekočina skoraj izhlapi, nakar ponovno prilijemo zajemalko vroče jušne osnove. Postopek ponavljamo dokler se riž ne zmehča.

Kakšni 2 minuti predno je riž kuhan vmešamo jurčke ter žlico sladke smetane za kuhanje. Po potrebi še zalijemo z jušno osnovo.

Ko je riž skuhan, odstavimo posodo in vmešamo žlico naribanega parmezana, 25 g masla in potresemo s peteršiljem. Pokrijemo posodo in predno postrežemo pustimo stati 3 minute.

Jurčki

Jurčki so vrsta divjih gob, ki izvirajo iz Evrope in delov Azije. Jurčki sodijo med najbolj priljubljene gobe. Jurčke imajo ljudje radi zaradi zemeljskega okusa po oreščkih in v mnogih državah veljajo za poslastico. Jurčke najpogosteje najdemo jeseni, rastejo v bližini borovcev in hrastov in na travnikih.

Jurčki imajo mesnato teksturo, zato so odličen dodatek k različnim jedem. Uživamo jih lahko surove ali kuhane, z njimi lahko dodamo okus juham, omakam, rižotam itd. Jurčki so priljubljeni tudi v italijanski kuhinji, saj jih pogosto prepražimo s česnom in zelišči ali vključimo v omake in testenine.

Iskanje gob je lahko zabavna, a tudi nevarna dejavnost. Jurčke pogosto zamenjujejo z drugimi vrstami gob, od katerih so nekatere strupene. Pomembno je, da ste popolnoma prepričani, da gobo pravilno prepoznate, preden jo naberete ali zaužijete.

Jurčke lahko najdete tudi v številnih trgovinah, tako sveže kot posušene. Posušeni jurčki so pogosto bolj koncentriranega okusa kot sveži in jih je mogoče rekonstituirati za uporabo v različnih jedeh. Sveže jurčke hranite v hladilniku, kjer se obdržijo do enega tedna.

Jurčki so okusna in vsestranska sestavina, ki lahko doda čudovit okus različnim jedem. Pri iskanju gob je pomembno, da ste prepričani o vrsti gob, ki jo nabirate, pri nakupu v trgovini pa se vedno odločite za najbolj sveže gobe, ki so na voljo. Z ustreznimi previdnostnimi ukrepi in nego lahko v prihodnjih letih uživate v čudovitem okusu jurčkov!

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top