Tisti, ki so že bili na smučanju v Dolomitih ali na avstrijskem Tirolskem prav gotovo vedo kaj pomeni jesti pravi šmorn. Njihov šmorn nima zastonj imena Kaiserschmarrn (cesarski praženec). Zdaj, ko sem končno naštudiral recept za šmorn, vem, da če mi kdaj zmanjka dela s področja internetnega marketinga, lahko grem preko zime za sezonskega delavca na Tirolsko v kakšno planinsko kočo peči šmorn :-). V Sloveniji so mnogi navdušeni nad Jezerškovim šmornom. Sam sem ga že večkrat poskusil na Odprti kuhni pa me ni nikoli zares navdušil. Menim, da si lahko Luka Jezeršek sedaj sposodi recept pri meni :-). Kajti to je res pravi cesarski praženec.
P.S.
Kaiser pomeni cesar, zato cesarski praženec in ne carski praženec.
Sestavine za pripravo šmorna (za 2 osebi):
- 3 jajca
- 120 g moke (6 žlic)
- 45 g sladkorja (3 žlice)
- 1 vanili sladkor
- 1 ščep soli
- 200 ml mleka
- 50 ml mineralne vode
- 30 g rozin
- sladkor v prahu
- maslo, olje

Postopek za pripravo šmorna:
Rozine za 10 minut namočimo v vodi.
Ločimo beljake od rumenjakov.
Beljakom dodamo 1 žlico sladkorja in ščep soli ter jih stepemo v trd sneg.
Rumenjake, 1 žlico sladkorja in vanili sladkor penasto vmešamo. Dodamo presejano moko. Miksamo kakšno minuto, nato prilijemo mleko in radensko. Miksamo tako dolgo, da se sestavine lepo povežejo, da ni grudic moke.
S spatulo ali kuhalnico narahlo vmešamo beljakov sneg.
Kako spečemo šmorn (cesarski praženec)?
Večjo ponev segrejemo na srednji temperaturi. V ponev brizgnemo nekaj olja in košček masla. Testo vlijemo v ponev.
Po vrhu razporedimo rozine, ki so se prej namakale v vodi.
Ponev pokrijemo s pokrovko. Po 2 minutah odstranimo pokrovko.

Ponev prestavimo za 5 minut v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj.

Ponev postavimo nazaj na štedilnik, ki je ogret na srednjo temperaturo. Po vrhu testa potresemo 1 žlico sladkorja.

Testo obrnemo. Temperaturo povišamo. Ob robove damo na vse strani nekaj manjših koščkov masla. Počakamo dobrih 30 sekund, da sladkor karamelizira, nato pa začnemo s pomočjo dveh lopatk rezati testo (najprej na polovico, nato na četrtine pa prečno,..) na večje koščke.


Testo potresemo s sladkorjem v prahu in ga začnemo z lopatkami obračati. Pazimo, da temperatura ni previsoka, saj se lahko testo hitro prismodi.
Kako serviramo šmorn (cesarski praženec)?
Šmorn predevamo na krožnik. Izdatno ga potresemo s sladkorjem v prahu. Zraven lahko ponudimo čežano ali marmelado iz bolj kislih sadežev (npr. ribez, brusnice).


Šmorn: izvor, sestavine, kako ga postrežemo …
Šmorn ali Cesarski praženec(nem. Kaiserschmarrn) je v bistvu puhasta, narezana palačinka, ki jo običajno postrežemo s sadnim kompotom ali sadnjem. Šmorn je priljubljena jed v Avstriji in Nemčiji.
Zgodovina šmorna je nekoliko nejasna, vendar se domneva, da izvira iz zgodnjega 19. stoletja. Pravijo, da je bila jed ustvarjena za avstrijskega cesarja Franca Jožefa I. Šmorn lahko pripravite na veliko različnih načinov, vendar najpogostejši recept vključuje moko, jajca, sladkor, sol in mleko.
Cesarski praženec običajno postrežemo kot sladico, lahko pa ga jemo tudi kot glavno jed. Pogosto ga jemo s sadnim kompotom, lahko pa tudi z marmelado, medom ali čokoladnim prelivom.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.