Določene jedi imajo pri meni precej sezonski značaj, čeprav se lahko dejansko pripravljajo skozi celo leto. Verjetno je vse skupaj pogojeno s »starimi« časi, ko se je kuhalo izrecno s sezonskimi sestavinami in ko v trgovinah pozimi ni bilo možno kupiti »poletne« zelenjave tako kot danes. Skratka, mučkalica je v naši družini še vedno tista jed, ki se kuha skoraj izključno v poletnih mesecih, ko se lahko pri branjevkah na tržnici kupijo sveže paprike in paradižniki.
Sestavine za pripravo mučkalice za 4 osebe: olivno olje, 500 g čebula, 600 g svinjskega mesa, 4 stroki česna, sol, 800 g paradižnika, 500 g paprike, 1 polpekoči feferon, poper, peteršilj
Kako se naredi mučkalica?
- Na olivnem olju prepražimo na drobno narezano čebulo in sesekljan česen.
- Ko čebula postekleni, dodamo na tanke trakove narezano meso, ki ga na hitro popečemo z obeh strani.
- Dodamo na trakove narezano papriko, sesekljan feferon, ki smo mu odstranili semenje in na kocke narezan paradižnik.
- Posolimo in popopramo ter zalijemo z vodo (cca. 3 dcl).
- Na rahlem ognju kuhamo 30 min (čas kuhanja je odvisen predvsem od vrste in trdote mesa).
- Tik pred koncem kuhanja vmešamo sesekljan peteršilj.
- Mučkalico ponudimo s pire krompirjem.