Polnjena paprika | Kuharski recepti - Okusno.si

Polnjena paprika

Polnjene paprike so bile celo mladost moja najljubša hrana. Tako sem jih oboževal, da je mama poleti zamrzovala papriko in mi vsako leto za rojstni dan, ki ga imam decembra, pripravila polnjeno papriko. Zdaj, ko je možno kupovati papriko vse leto, se to ne sliši nič takšnega. Pred dvema desetletjema in več pa si po koncu poletne sezone težko naredil polnjeno papriko. Hvala mami.

Sestavine za pripravo polnjenih paprik za 4 osebe:
8 paprik, 1/2 kg mletega mešanega mesa, 100g riža, 2 čebuli, 3 stroki česna, 2 vejici peteršilja, sol, poper, olje, majaronž

polnjena paprika

Kako se naredi polnjena paprika?

 1. Paprike operemo. Odrežemo zgornji del okrog peclja ter odstranimo semena iz notranjosti. Odrezani pokrovček ohranimo.
 2. Na olju prepražimo sesekljano čebulo. Pražimo tako dolgo, da čebula postekleni. Odstavimo posodo.
 3. 100g riža damo v 1,5 dcl osoljene vrele vode in na šibkem ognju kuhamo 10 minut. Riž mora biti skuhan na “3/4”.
 4. Ohlajeno čebulo stresemo v posodo z mletim mesom. Dodamo sesekljan česen, sesekljan peteršilj, 2 jajci.
 5. Primešamo ohlajen riž. Začinimo z majaronom ter s soljo in poprom. Vse skupaj dobro premešamo z rokami.
 6. S tako pripravljeno maso napolnimo paprike do 3/4. Vsako papriko pokrijemo s prej odrezanim pokrovčkom, ki ga narahlo zavrtimo, da se zatakne pod rob odrezane paprike.

Kako se naredi paradižnikova omaka za polnjene paprike?

Sestavine za paradižnikovo omako:
2l paradižnikovega pireja, 1 žlička sladkorja, sol, žlica moke , olje

Za pripravo paradižnikove omake za polnjene paprike sledite naslednjemu postopku:

 1. Na olju prepražimo žlico moke. Ko začne moka dobivati rumeno barvo, dodamo paradižnikov pire. Dobro mešamo, da se moka poveže z omako in da se ne naredijo grudice.
 2. Omako začinimo s soljo in sladkorjem.
 3. Ko omaka zavre, dodamo polnjene paprike. Paprike morajo biti pokrite z omako.
 4. Na šibkem ognju kuhamo 90 minut.
 5. Polnjeno papriko ponudimo s pire krompirjem.
filana-paprika-recept
Paprike očistimo in jih napolnimo z mesno filo

 

paradižnikova omaka za polnjene paprike
paradižnikova omaka za polnjene paprike
filane paprike iz pečice
filane paprike iz pečice
polnjene paprike in pire krompir
polnjene paprike in pire krompir

Polnjene paprike – izvor, sestavine, variante, priprava

Polnjena paprika je priljubljena jed v mnogih delih sveta, vključno z vzhodno Evropo, Bližnjim vzhodom in severno Afriko. Polnjene paprike so narejene tako, da se paprike napolnijo z različnimi nadevi, vključno z mletim mesom, rižem, zelenjavo in zelišči. Polnjene paprike nato običajno spečemo ali dušimo v paradižnikovi omaki, dokler ni nadev kuhan in paprika mehka.

Ena ključnih sestavin polnjene paprike je seveda paprika. Paprika je na voljo v različnih barvah, vključno z zeleno, rdečo, rumeno in oranžno, in se lahko uporablja v polnjeni papriki. Barva paprike lahko vpliva na okus jedi; na primer, rdeča paprika je slajša in bolj okusna kot zelena paprika.

Nadev za polnjeno papriko se lahko razlikuje glede na osebne želje in sestavine, ki so na voljo. Najpogostejši nadev je mešanica mletega mesa, na primer govedine ali svinjine, in riža. Ta mešanica nadeva za polnjene paprike je aromatizirana z različnimi zelišči in začimbami, kot so peteršilj, majaron, koper. Nadevu lahko dodate za dodaten okus in hranljivost tudi zelenjavo, kot so čebula, paradižnik, bučke.

Ko so paprike napolnjene, jih običajno spečemo ali dušimo v paradižnikovi omaki. Omako lahko pripravite iz svežih ali konzerviranih paradižnikov in lahko vključuje tudi dodatna zelišča in začimbe. Polnjene paprike kuhamo toliko časa, da se nadev popolnoma skuha in paprika zmehča.

Polnjeno papriko običajno postrežemo vročo, kot glavno jed ali prilogo. Lahko ga spremljajo različne priloge, kot so solata, kruh ali pire krompir.

Skratka, polnjena paprika je okusna in nasitna jed, ki jo pripravimo tako, da papriko napolnimo z okusnim nadevom in skuhamo v paradižnikovi omaki. Pripravite jo lahko z različnimi tako mesnimi kot izključno zelenjavnimi nadevi.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top