Polnjena paprika

Polnjene paprike so bile celo mladost moja najljubša hrana. Tako sem jih oboževal, da je mama poleti zamrzovala papriko in mi vsako leto za rojstni dan, ki ga imam decembra, pripravila polnjeno papriko. Zdaj, ko je možno kupovati papriko vse leto, se to ne sliši nič takšnega. Pred dvema desetletjema in več pa si po koncu poletne sezone težko naredil polnjeno papriko. Hvala mami.

Sestavine za 4 osebe:
8 paprik, 1/2 kg mletega mešanega mesa, 100g riža, 2 čebuli, 3 stroki česna, 2 vejici peteršilja, sol, poper, olje, majaronž

polnjena paprika

Sestavine za paradižnikovo omako:
2l paradižnikovega pireja, 1 žlička sladkorja, sol, žlica moke , olje

  1. Paprike operemo. Odrežemo zgornji del okrog peclja ter odstranimo semena iz notranjosti. Odrezani pokrovček ohranimo.
  2. Na olju prepražimo sesekljano čebulo. Pražimo tako dolgo, da čebula postekleni. Odstavimo posodo.
  3. 100g riža damo v 1,5 dcl osoljene vrele vode in na šibkem ognju kuhamo 10 minut. Riž mora biti skuhan na “3/4”.
  4. Ohlajeno čebulo stresemo v posodo z mletim mesom. Dodamo sesekljan česen, sesekljan peteršilj, 2 jajci.
  5. Primešamo ohlajen riž. Začinimo z majaronom ter s soljo in poprom. Vse skupaj dobro premešamo z rokami.
  6. S tako pripravljeno maso napolnimo paprike do 3/4. Vsako papriko pokrijemo s prej odrezanim pokrovčkom, ki ga narahlo zavrtimo, da se zatakne pod rob odrezane paprike.

Priprava omake:

  1. Na olju prepražimo žlico moke. Ko začne moka dobivati rumeno barvo, dodamo paradižnikv pire. Dobro mešamo, da se moka poveže z omako in da se ne naredijo grudice.
  2. Omako začinimo s soljo in sladkorjem.
  3. Ko omaka zavre, dodamo polnjene paprike. Paprike morajo biti pokrite z omako.
  4. Na šibkem ognju kuhamo 90 minut.
  5. Polnjeno papriko ponudimo s pire krompirjem.

polnjena-paprika-meso

Zaznamki

1 komentar

  • […] Polnjena paprika je tipična poletna hrana. Sveža paprika polnjena z mletim mesom in omaka iz svežih paradižnikov. Njami. Polnjeno papriko običajno postrežemo s pire krompirjem. Pri kuhanju upoštevajte predvsem to, da za vsako osebo potrebujete 2 srednje veliki papriki, da imate dovolj veliko posodo v kateri boste kuhali polnjene paprike in da so paprike med kuhanjem pokrite s paradižnikovo omako.  Za pripravo polnjenih paprik pa si morate vzeti tudi dovolj časa. To vsekakor ni jed, ki bi se lahko pripravila v nekaj minutah in bila postrežena na mizi že čez pol ure.  Za pripravo boste potrebovali približno 20 minut, potem pa še približno uro in pol za kuhanje. Sveže paradižnike lahko nadomestite s paradižnikovim pirejem.  Vas zanima recept za pripravo polnjene paprike? […]

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top