Testo za pico | Okusno.si

Testo za pico

Pica je na prvi pogled preprosta jed, ki pa zahteva pravo mojstrstvo, če želimo priti do popolno pečenega in okusnega testa za pico. V tolažbo vsem, ki se doma trudite poustvariti čim boljši približek prave italijanske pice – brez prave krušne peči je popolno pico praktično nemogoče ustvariti. Nekateri si sicer pomagajo s posebnimi pica pekači za nekaj 100 evrov, ki so namenjeni domači uporabi in omogočajo peko pice pri znatno višji temperaturi. Za vse ostale sotrpine pa je tukaj recept, katerega rezultat je zelo spodobna pica iz (navadne) domače pečice.

Sestavine za pripravo testa za pico (za 3 pice premera 28 cm): 300 g gladke moke, 200 g ostre moke, 3,5 dcl mlačne vode, 1,5 žličke soli, 1 žlička sladkorja. 0,03 dcl olivnega olja, 20 g svežega kvasa (1/2 kocke)

Postopek priprave testa za pizzo

V večjo posodo presejemo ostro in gladko moko. Prilijemo mlačno vodo ter dobro premešamo in sicer tako, da nimamo več suhih ostankov moke. Pokrijemo posodo in pustimo počivati 45 minut.

Dodamo razdrobljen kvas in žličko sladkorja ter začnemo z gnetenjem testa. Po kakšni minuti primešamo olivno olje in 1,5 žličke soli. Z gnetenjem nadaljujemo tako dolgo (vsaj kakšnih 5-8 minut), da dobimo prožno testo.

Posodo pokrijemo s folijo za živila ali jo damo v vrečko ter pustimo vzhajati testo 1 uro.

Ko testo naraste na 2x velikost, ga položimo na pomokano površino in razrežemo na 3 po teži enake dele (vsak kos cca. 200 g).

Vsak del testa narahlo pregnetemo in oblikujemo v kroglico, ki jih pokrite na pomokani deski pustimo počivati od 45-60 minut.

Na pomokani površini vsako kroglico posebej raztegnemo v krog in sicer tako, da s konicami prstov nežno in narahlo raztegujemo testo.

Kako dolgo pečemo pizzo?

Pečico skupaj s pekačem segrejemo na 260 stopinj.

Testo obložimo s paradižnikovo omako in s poljubnimi sestavinami.

Pico položimo na vroč pekač, ki smo ga narahlo pomokali z ostro moko.

testo za pico recept

testo za pico recept

Pico pečemo na najnižji rešetki 8 minut pri 260 stopinjah. Nato pa še 2 minuti tako, da vklopimo funkcijo žara, ki pico lepo zapeče.

doma pečena pica

 

Testo za pico – dodatni nasveti

Priprava testa za pico je v bistvu enostaven postopek, ki pa roko na srce vzame tudi precej časa. Testo za pico zahteva le nekaj osnovnih sestavin (moka,voda, kvas). Z malo gnetenja lahko v hipu pripravite okusno testo za pico.

Osnovne sestavine za testo za pico so večnamenska moka, kvas, sol in topla voda. Za začetek v veliki skledi zmešajte 1 1/2 skodelice večnamenske moke z 1 čajno žličko aktivnega suhega kvasa in 1 čajno žličko je v soli. Prepričajte se, da sta kvas in sol enakomerno razporejena po moki.

Ko se suhe sestavine premešane, začnite počasi prilivati vodo. Ves čas mešajte in sicer tako dolgo dokler se testo ne oblikuje v kroglo. Ko je testo oblikovano, ga zvrnemo na rahlo pomokano površino in gnetemo približno pet minut. Gnetenje testa pomaga aktivirati gluten v moki, kar mu daje raztegljivo teksturo, ki je bistvena za dobro skorjo pice.

Ko je testo pregneteno, skledo rahlo naoljimo in vanjo položimo testo za pico. Pokrijemo ga z vlažno krpo in pustimo vzhajati približno eno uro. Testo za pico naj se v tem času podvoji.

Ko je testo za pico dovolj vzhajano, ga zvrnemo na rahlo pomokano površino in gnetemo še dve minuti. Na tej točki je testo za pico pripravljeno za oblikovanje želene oblike in debeline. Če pripravljate pico s tanko skorjo, z valjarjem razvaljajte testo na želeno velikost. Če pripravljate pico z debelejšo skorjo, s prsti narahlo pritiskajte v testo tako da dobite želeno obliko in debelino.

Ko je testo oblikovano, je pripravljeno, da ga prelijete z vašimi najljubšimi prelivi in ​​spečete. Uživajte v domači pici!

recept za pico

recept za pico

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top