Gratinirane skutine palačinke so prava kulinarična poslastica, ki združuje klasično udobje palačink z bogatim in kremastim nadevom iz skute. Ta recept vas bo popeljal skozi postopek priprave teh slastnih palačink, ki jim na koncu izboljšamo okus še z gratiniranjem. Skutine palačinke so idealne za razvajanje brbončic ob posebnih priložnostih. Vsekakor boste s to jedjo navdušili vse ljubitelje palačink.
Sestavine za pripravo mase za palačinke (za 12 palačink premera 20 cm):
3 jajca, 1 ščep soli, 200 g gladke moke, 2 žlički sladkorja, 1,5 dcl mleka, 2 dcl vode, olje za pečenje
Sestavine za skutin nadev: 1 pest rozin, 0,3 dcl ruma, 170 g sladke skute, 2 žlici kisle smetane, 3 žličke sladkorja, 1 žlička limoninega soka
Sestavine za preliv: 1 dcl sladke smetane, 1 žlica kisle smetane, 2 žlički sladkorja, 1 jajce
Postopek priprave gratiniranih skutinih palačink
Rozine namočimo za 15 minut v 1dcl vode, ki smo ji dodali šilce ruma.
Iz jajc, moke, sladkorja, mleka in vode naredimo masa za palačinke. Za podrobno opisan postopek priprave kliknite tukaj.
Ko so palačinke pečene, se lotimo priprave nadeva. V sledi z mešalnikom zmešamo skuto, kislo smetano, sladkor in limonin sok. Na koncu ročno vmešamo odcejene rozine.
Vsako palačinko posebej premažemo z nadevom. 2 žlici nadeva si prihranimo, da bomo z njim po vrhu premazali palačinke, ki jih bomo predevali v pekač.
Palačinko zvijemo in jo preložimo v namaščen pekač. Postopek ponavljamo dokler ne porabimo vseh palačink in nadeva.
Kako naredimo preliv za palačinke?
Ko imamo vse skutine palačinke v pekaču, jih po vrhu premažemo z nadevom, ki smo ga prihranili, nato pa prelijemo s prelivom, ki smo ga pripravili tako, da smo v skledi zmiksali jajce, sladko smetano, sladkor in kislo smetano.
Kako dolgo pečemo palačinke v pečici?
Skutine palačinke pečemo 20 minut v pečici, ki smo jo ogreli na 200 stopinj. Kakšne 3 minute prek koncem pečenja, povišamo temperaturo na 230 stopinj, da se palačinke po vrhu zlatorjavo zapečejo.
Pečene gratinirane palačinke razrežemo po dolžini in sicer tako, damo na krožnik po 2 ali 3 palačinki. Potresemo jih s sladkorjem v prahu.
Gratinirane skutine palačinke – dodatne informacije
Gratinirane skutine palačinke so tradicionalna slovenska jed. Jed je sestavljena iz palačink, ki so napolnjene z mešanico skute in jajc. Palačinke prelijemo s smetanovim prelivom in zapečemo v pečici. Gratinirane skutine palačinke običajno postrežemo kot glavno jed, lahko pa so tudi odlična priloga. Skutin nadev je lahko dodatno začinjen z nastrgani limonino lupino ali/in vanilijevo aromo. Kremna omaka je običajno kombinacija kisle ali sladke smetane, rumenjaka in sladkorja. Napolnjene skutine palačinke pečemo v pečici do zlatorjave barve preliva, ki smo ga prelili čez skutine palačinke.
Gratinirane palačinke
Gratinirane palačinke so klasična francoska jed, ki jo morate poskusiti bsi ljubitelji palačink. Ta okusna jed združuje klasične okuse palačink s pikantnim okusom sira in je odličen način za začetek dneva ali pa za hiter obrok med delovnim časom.
Sestavine za gratinirane palačinke so preproste. Potrebujete le nekaj palačink, nariban sir, maslo in nekaj zelišč. Za začetek v ponvi stopite nekaj masla in specite palačinke. Palačinke pečemo na obeh straneh do zlato rjave barve. Ko končate, po vrhu dodajte nariban sir in nato potresite z zelišči po izbiri, ki dodajo palačinkam lepo globino okusa.
Gratinirane palačinke predstavljajo odličen način, da porabite vse ostanke, ki jih imate v hladilniku. Sir in zelišča dodajo palačinkam pridih francoske prefinjenosti, zaradi česar so odlične tako za brunch, kosilo kot tudi za večerjo.
Gratinirane palačinke lahko napolnite seveda tudi s salamami, klobasami in raznoliko zelenjavo. Domišljija pri pripravi gratiniranih palačink naj nima meja. Ko so palačinke napolnjene z nadevom po vašem okusu, jih zapecite v pečici so zlatorjave barve.
Skutine palačinke
Skutine palačinke so okusen in hranilno obrok, v katerem lahko uživajo vsi ljubitelji palačnik, tako otroci kot odrasli. Skutine palačinke so narejene iz kombinacije skute in drugih sestavin, kot so moka, jajca in mleko, da ustvarijo puhast in okusen obrok.
Skutine palačinke so odličen vir beljakovin, pa tudi kalcija in drugih bistvenih hranil. Dodatek skute v testo doda kremasto teksturo in poskrbi za dodatek beljakovin in kalcija v palačinke. V kolikor dodamo skutini masi še nekaj rozin, so skutine palačinke še bolj okusne in sočne.
Skutine palačinke so enostavne za pripravo. Ker lahko kobinirate različne sestavine pri nadevu, jih lahko prilagodite svojim željam. V nadev lahko dodate svoje najljubše sadje in začimbe, da bodo palačinke še bolj okusne. Skutine palačinke lahko postrežemo tudi z različnimi prelivi, kot so med, sirup ali jagodičevje.