Priprava mase za palačinke je v teoriji precej preprosto opravilo, v praksi pa se izkaže, da ima marsikdo kar precejšnje težave pri peki palačink. Razloga sta običajno dva: pregosta ali preredka masa. Point je v tem, da mora biti masa za palačinke ravno pravšnje gostote. Pregosta masa bo rezultirala namreč v predebelih palačinkah, preveč redka masa pa povzroči trganje palačink.
Sestavine za pripravo mase za palačinke (za 12 palačink premera 20 cm):
3 jajca, 1 ščep soli, 200 g gladke moke, 2 žlički sladkorja, 1,5 dcl mleka, 2 dcl vode, olje za pečenje
Kako pripravimo maso za palačinke?
V skledi z mešalnikom najprej dobro zmešamo jajca, ščep soli in sladkor. Nato prilijemo mleko in vodo in na hitro premešamo. Postopoma dodajamo moko. Mešamo tako dolgo, da se vse sestavine dobro povežejo in da masa za palačinke ne vsebuje grudic. V kolikor je masa pregosta, dodamo nekaj vode, če pa se nam zdi preredka, vmešamo še nekaj moke. Pokrijemo posodo in pustimo počivati maso vsaj 15 minut.
Maso za palačinke pred uporabo še enkrat premešamo (tokrat ne z mešalnikom ampak ročno z metlico za mešanje).
Kako pečemo palačinke?
V vročo ponev kanemo nekaj kapljic olja, ki ga s pomočjo čopiča enakomerno razmažemo po ponvi.
Z zajemalko zajamemo testo in ga počasi vlijemo v ponev. Ponev primemo za ročaj in jo nagibamo tako, da se masa za palačinke enakomerno porazdeli po vsej površini.
Palačinko pečemo pri srednji temperaturi kakšno minuto oziroma tako dolgo, da masa na vrhu palačinke ni več tekoča in da se na testu začnejo pojavljati mehurčki. S pomočjo lopatke obrnemo palačinko in ko pečemo na drugi strani še kakšne pol minute.
Pečeno palačinko prestavimo na krožnik in ponovimo postopek.
Kako postrežemo palačinke?
Ko porabimo vso maso, premažemo palačinke s poljubnim nadevom (marmelada, nutela, sladkor, orehi, skuta,..). Palačinke z nadevom lahko zvijemo ali pa jih prepognemo na polovico in potem še enkrat na pol, da dobimo nekakšne trikotnike.
Testo za palačinke – recept, izvor, zgodovina, sestavine
Palačinke so že stoletja glavna jed v mnogih kulturah, njihova zgodovina pa je tako raznolika kot načini postrežbe. Palačinke obstajajo že od antičnih časov, kar dokazujejo omembe besede “palačinke”tako v grški kot rimski literaturi.
V Evropi so palačinke stregli kot način za porabo maščobe in moke pred začetkom posta. Ta tradicija sega v srednji vek in palačinke, ki so jih stregli v tem času, so bile običajno narejene iz ajdove moke in postrežene z medom ali sladkorjem.
V Združenih državah segajo najzgodnejše znane palačinke v leto 1600. Te palačinke so bile narejene iz koruzne moke in postrežene z javorjevim sirupom. To je izvor priljubljenega ameriškega zajtrka palačink in sirupa.
V 18. stoletju so palačinke začele postajati priljubljena hrana za zajtrk. To je bilo deloma posledica izuma pecilnega praška, ki je olajšal pripravo lahkih in puhastih palačink.
V 19. stoletju so palačinke začeli streči tudi pri večerji. V tem času so bile palačinke narejene s kvasom in postrežene z maslom, jajci in različnimi drugimi prelivi. Priljubljena nizozemska otroška palačinka je nastala v tem obdobju in je priljubljena še danes.
Vrste palačink
Palačinke so od svojih skromnih začetkov prešle dolgo pot. Zdaj lahko palačinke naredite z različnimi sestavinami in postrežete z različnimi prelivi. Od tradicionalnih do sodobnih receptov so palačinke priljubljen zajtrk ljudi po vsem svetu.
Palačinke so klasična jed, ki jo uživajo ljudje po vsem svetu. Palačinke se delajo v slani ali sladki različici. Pečejo se v ponvi in/ali tudi v pečici. Ključ do popolnih palačink je testo za palačinke. Za pripravo testa oz. mase za palačinke potrebujete malo vaje. Navajamo vam nekaj nasvetov kako narediti popolno maso za palačinke.
Priprava testa za palačinke
Ko pripravljate testo ali maso za palačinke začnite s presejanjem suhih sestavin. To vključuje večnamensko moko, v kolikor boste pa delali ameriške palačinke pa pa tudi pecilni prašek, sodo bikarbono. Ta postopek pomaga zagotoviti, da so suhe sestavine enakomerno porazdeljene in da v testu ni grudic.
Ko so suhe sestavine zmešane, dodajte v skledo v kateri boste pripravljali maso za palačinke, mokre sestavine. To vključuje mleko, jajca, lahko pa tudi stopljeno maslo in vse morebitne dodatne arome, kot sta ekstrakt vanilije ali javorjev sirup. Mešajte, dokler se vse sestavine dobro povežejo med seboj.
Peka palačink
Ko je testo za palačinke pripravljeno, je čas za peko palačink. Na srednje močnem ognju segrejte ponev, ki ima po možnosti površino proti prijemanju. Ne pozabite namastiti ponev z maslom ali z nekaj kapljicami olja. Na vsako palačinko nalijte približno 1/4 skodelice testa in pecite približno 1-2 minuti na vsaki strani oziroma tako dolgo dokler ni palačinka zlato rjava.
Verjamemo, da vam bodo ti nasveti bodo pomagali narediti popolne palačinke. Eksperimentirajte z različnimi sestavinami in aromami, da ustvarite svoje edinstvene palačinke. Veselo kuhanje!
Testo / masa za palačinke
Testo za palačinke je vsestranska, a preprosta mešanica, iz katere lahko pripravite okusne in puhaste palačinke. Sestavine, ki se uporabljajo v testu za palačinke, se razlikujejo glede na recept, na splošno pa vključujejo moko, mleko in jajca. Odvisno od recepta so lahko dodane tudi druge sestavine, kot so sladkor, sol, izvleček vanilje in začimbe.
Priprava testa/mase za palačinke je enostavna. Najprej v skledi zmešajte suhe sestavine. To običajno vključuje moko in sladkor. Ko so suhe sestavine združene, se dodajo mokre sestavine, vključno z mlekom in jajci. Nato mešanico mešamo, dokler se vse sestavine popolnoma ne povežejo. Če recept zahteva dodatne sestavine, kot so začimbe, jih dodamo v tej fazi.
Masa za palačinke z radensko
Če želite pripraviti palačinke s pomočjo mineralne vode, lahko uporabite recept za klasično maso za palačinke in delno ali v celoti nadomestite mleko z mineralno vodo. Mineralna voda lahko poskrbi za zračnost in rahlost testa
Ko je testo za palačinke pripravljeno, ga lahko uporabite za pripravo palačink. Testo je treba pripraviti na vroči rešetki ali ponvi in ga lahko obrnete, ko se robovi začnejo zlato rjavo obarvati. Pomembno je, da je temperatura nizka. Tako bodo palačinke enakomerno pečene in puhaste.
Maso za palačinke lahko uporabite tudi za pripravo drugih okusnih dobrot, kot so vaflji. Za pripravo vafljev testo vlijemo v valjar za vaflje in ga pečemo, dokler se ne zlato rjavo obarva. Za pripravo palačink testo na tanko namažemo na vročo rešetko in pečemo, dokler se robovi ne začnejo zvijati.
Testo za palačinke je odličen način za pripravo okusnih obrokov. Ne glede na to, ali pripravljate puhaste palačinke, hrustljave vaflje ali lahke in zračne palačinke, bo testo za palačinke zagotovo uspešnica.
Najbolj priljubljeni nadevi za palačinke
Nadevi za palačinke so zelo raznoliki in lahko zadovoljijo različne okuse in preference. Tu je nekaj najbolj priljubljenih nadevov za palačinke:
- Nutella in banane: Kombinacija čokoladnega lešnikovega namaza (Nutella) in rezin banane je sladka in okusna.
- Jagode in smetana: Sveže jagode ali jagodna marmelada v kombinaciji s stepeno smetano prinašajo svežino in sladkost.
- Jabolčna omaka s cimetom: Kuhane ali dušene rezine jabolk, začinjene s cimetom, so odličen nadev za palačinke.
- Sirni nadev s šunko: Kombinacija naribanega sira (npr. cheddarja) in drobno narezane šunke je odlična izbira za tiste, ki imajo radi slano-sladke kombinacije.
- Limona in sladkor v prahu: Klasična kombinacija sveže iztisnjene limoninega soka in potresenega sladkorja v prahu je preprosta, a okusna.
- Orehova čokoladna omaka: Orehovo pasto ali drobno nasekljane orehe zmešajte s čokoladno omako za dodaten okus.
- Jogurt in med: Palačinke lahko napolnite s stepenim jogurtom in pokapate z medom za lahko in osvežujočo možnost.
- Ricotta s sadjem: Kombinacija ricotte in svežega sadja, kot so maline ali borovnice, prinaša bogat in kremast okus.
- Čokoladni sirup s stepeno smetano: Palačinke lahko prelijete s čokoladnim sirupom in dodate še malo stepene smetane za slastno sladico.
- Marmelada ali džem: Različne vrste marmelad ali džemov lahko dodajo sadnost in sladkost vašim palačinkam.
Izbira nadeva za palačinke je odvisna od vaših osebnih preferenc. Svetujemo vam, da eksperimentirate in kombinirate različne sestavine ter taji ustvarite svoj najljubši nadev za palačinke.