Masa za palačinke | Okusno.si

Masa za palačinke

Priprava mase za palačinke je v teoriji precej preprosto opravilo, v praksi pa se izkaže, da ima marsikdo kar precejšnje težave pri peki palačink. Razloga sta običajno dva: pregosta ali preredka masa. Point je v tem, da mora biti masa za palačinke ravno pravšnje gostote. Pregosta masa bo rezultirala namreč v predebelih palačinkah, preveč redka masa pa povzroči trganje palačink.

Sestavine za pripravo mase za palačnike (za 12 palačink premera 20 cm):
3 jajca, 1 ščep soli, 200 g gladke moke, 2 žlički sladkorja, 1,5 dcl mleka, 2 dcl vode, olje za pečenje

Kako pripravimo maso za palačinke?

V skledi z mešalnikom najprej dobro zmešamo jajca, ščep soli in sladkor. Nato prilijemo mleko in vodo in na hitro premešamo. Postopoma dodajamo moko. Mešamo tako dolgo, da se vse sestavine dobro povežejo in da masa za palačinke ne vsebuje grudic. V kolikor je masa pregosta, dodamo nekaj vode, če pa se nam zdi preredka, vmešamo še nekaj moke. Pokrijemo posodo in pustimo počivati maso vsaj 15 minut.

Maso za palačinke pred uporabo še enkrat premešamo (tokrat ne z mešalnikom ampak ročno z metlico za mešanje).

Kako pečemo palačinke?

V vročo ponev kanemo nekaj kapljic olja, ki ga s pomočjo čopiča enakomerno razmažemo po ponvi.

Z zajemalko zajamemo testo in ga počasi vlijemo v ponev. Ponev primemo za ročaj in jo nagibamo tako, da se masa za palačinke enakomerno porazdeli po vsej površini.

Palačinko pečemo pri srednji temperaturi kakšno minuto oziroma tako dolgo, da masa na vrhu palačinke ni več tekoča in da se na testu začnejo pojavljati mehurčki. S pomočjo lopatke obrnemo palačinko in ko pečemo na drugi strani še kakšne pol minute.

Pečeno palačinko prestavimo na krožnik in ponovimo postopek.

Ko porabimo vso maso, premažemo palačinke s poljubnim nadevom. Palačinke z nadevom lahko zvijemo ali pa jih prepognemo na polovico in potem še enkrat na pol, da dobimo nekakšne trikotnike.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top