Puranji zrezki s šampinjoni - Kuharski recepti - Okusno.si

Puranji zrezki s šampinjoni

Puran v primerjavi z govedino in svinjino velja za pusto meso z nižjo vsebnostjo maščob. Zaradi teh lastnosti je uživanje purana dobra izbira za tiste, ki so na določeni dieti ali se želijo znebiti odvečnih kilogramov. Da pa ne bi ves čas imeli v mislih le številk na tehtnici in jedli pustega purana, pečenega na žaru ali kuhanega v sopari, se je vsake toliko časa vredno malce pregrešiti in si purana pripraviti v sočni omaki s šampinjoni.

Sestavine za 4 osebe: olivno olje, 4 manjši puranji zrezki, 300 g šampinjonov, 3 mlade čebule, 1/3 pora, 1 dcl šerija ali posladkega belega vina, 2 dcl vode ali jušne osnove, sol, poper, timijan, ingver v prahu, 2 žlici svetle sojine omake, peteršilj, smetana za kuhanje ali krušne drobtine

Kako naredimo puranje zrezke?

V vroči ponvi na olivnem olju popečemo na obeh straneh puranove zrezke, ki smo jih predhodno solili in poprali. Ko so zrezki pečeni, prilijemo 1 dcl vode, da deglaziramo ponev. Zrezke predevamo v skledo in jih prelijemo s tekočino, ki je nastala pri pečenju. V ponev prilijemo nekaj olivnega olja in prepražimo sesekljan česen ter na tanke rezine narezane šampinjone.

Ko se začnejo šampinjoni zapekati, dodamo narezan por in na kolobarčke narezano mlado čebulo. Narahlo solimo in popramo ter začinimo z ingverjem. S soljo ne pretiravamo, saj bomo kasneje v jed dodali še sojino omako, ki je precej slana.

Med mešanjem pražimo kakšno minuto. Prilijemo šeri in kuhamo tako dolgo, da izpari 2/3 tekočine. Prilijemo sojino omako ter vodo ali še bolje – jušno osnovo. Začinimo s timijanom.

V posodo predevamo popečene zrezke, pokrijemo s pokrovko in kuhamo 3 minute na nizki temperaturi. Če želimo zgostiti omako, dodamo žlico smetane za kuhanje ali pa žlico krušnih drobtin. Med mešanjem kuhamo še kakšno minutko, da se omaka zgosti. Na koncu vmešamo še sesekljan peteršilj.

Puranje zrezke v omaki s šampinjoni ponudimo z rižem.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top