Puran v primerjavi z govedino in svinjino velja za pusto meso z nižjo vsebnostjo maščob. Zaradi teh lastnosti je uživanje purana dobra izbira za tiste, ki so na določeni dieti ali se želijo znebiti odvečnih kilogramov. Da pa ne bi ves čas imeli v mislih le številk na tehtnici in jedli pustega purana, pečenega na žaru ali kuhanega v sopari, se je vsake toliko časa vredno malce pregrešiti in si purana pripraviti v sočni omaki s šampinjoni.
Sestavine za 4 osebe: olivno olje, 4 manjši puranji zrezki, 300 g šampinjonov, 3 mlade čebule, 1/3 pora, 1 dcl šerija ali posladkega belega vina, 2 dcl vode ali jušne osnove, sol, poper, timijan, ingver v prahu, 2 žlici svetle sojine omake, peteršilj, smetana za kuhanje ali krušne drobtine
Kako naredimo puranje zrezke?
V vroči ponvi na olivnem olju popečemo na obeh straneh puranove zrezke, ki smo jih predhodno solili in poprali. Ko so zrezki pečeni, prilijemo 1 dcl vode, da deglaziramo ponev. Zrezke predevamo v skledo in jih prelijemo s tekočino, ki je nastala pri pečenju. V ponev prilijemo nekaj olivnega olja in prepražimo sesekljan česen ter na tanke rezine narezane šampinjone.
Ko se začnejo šampinjoni zapekati, dodamo narezan por in na kolobarčke narezano mlado čebulo. Narahlo solimo in popramo ter začinimo z ingverjem. S soljo ne pretiravamo, saj bomo kasneje v jed dodali še sojino omako, ki je precej slana.
Med mešanjem pražimo kakšno minuto. Prilijemo šeri in kuhamo tako dolgo, da izpari 2/3 tekočine. Prilijemo sojino omako ter vodo ali še bolje – jušno osnovo. Začinimo s timijanom.
V posodo predevamo popečene zrezke, pokrijemo s pokrovko in kuhamo 3 minute na nizki temperaturi. Če želimo zgostiti omako, dodamo žlico smetane za kuhanje ali pa žlico krušnih drobtin. Med mešanjem kuhamo še kakšno minutko, da se omaka zgosti. Na koncu vmešamo še sesekljan peteršilj.
Puranje zrezke v omaki s šampinjoni ponudimo z rižem.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.