Glede na to, da ime solate izvira iz nizozemske besede »koolsla«, kar v prevodu pomeni »zeljna solata«, se domneva, da so recept za solato v ZDA prinesli nizozemski priseljenci. Colesaw je solata iz naribanega zelja in korenja, običajno zabeljena s prelivom na osnovi majoneze. Najpogosteje se postreže kot priloga mesnim jedem z žara, ocvrtim ribam in hamburgerjem. Seveda pa lahko coleslaw postrežemo tudi kot samostojno solato.
Sestavine za 2 osebi:
100 g korenčka, 100 g rdečega zelja, 100 g svežega belega zelja
Sestavine za preliv:
50 g kisle smetane, 15 g gorčice, 20 g majoneze, 5 g belega balzamičnega kisa, ½ žličke soli, poper
Kako se naredi zeljna solata coleslaw?
Korenček očistimo in narežemo na zelo tanke rezance. Rdeče in belo zelje naribamo.
V manjši skledici zmešamo kislo smetano, gorčico, majonezo, bel balzamični kis, sol in poper.
Narezano zelenjavo preložimo v skledo in jo prelijemo s solatnim prelivom. Vse skupaj dobro premešamo.
Zeljno solato lahko postrežemo takoj, v kolikor pa nam je všeč bolj hladna, jo lahko damo za nekaj ur v hladilnik, kjer dobro pokrita lahko počaka tudi do naslednjega dne.



Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.