Sestavine za 4 osebe:
400 g sipe ali očiščenih lignjev, 8 g sipinega črnila, 150 g šalotke, 3 stroki česna, oljčno olje, sol, 320 g Arborio riža za rižote, 1,5 dl belega vina, 1 l jušne ali ribje osnove, 20 g masla, parmezan, poper, peteršilj
Kako se naredi črna rižota?
Sipe očistimo (odstranimo jim glavo, drobovje in lovke). Lovke prihranimo, ker jih bomo kasneje popekli in položili na vrh skuhane rižote. Kot že rečeno, lahko namesto sipe uporabimo tudi lignje. Najboljše je kupiti že očiščene.
Očiščene sipe speremo, posušimo s papirnato brisačo in narežemo na trakove.
Sipino črnilo iz vrečke iztisnemo v kozarec z 0,5 dl vode, saj ga bomo tako lažje vmešali v rižoto.
Šalotko in česen olupimo ter ju na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo oljčno olje, na katerem med stalnim mešanjem prepražimo sesekljano šalotko in česen. Ko šalotka postekleni, v ponev dodamo na trakce narezano sipo in vse skupaj posolimo. Povišamo temperaturo in med mešanjem pražimo kakšne 3 minute.
Dodamo riž, pražimo še dobro minuto, nato prilijemo vino. Ko riž vsrka tekočino, mu dodamo sipino črnilo in 1 zajemalko vroče jušne ali ribje osnove. Počakamo, da riž popije tekočino, nakar prilijemo novo zajemalko vroče jušne ali ribje osnove. Ta postopek ponavljamo še približno 15–20 minut (riž vmes večkrat premešamo) oz. dokler ni riž skuhan al dente.
Posodo odstavimo, v rižoto vmešamo maslo in pest naribanega parmezana ter jo začinimo s poprom.
Rižoto serviramo na krožnike, potresemo s sesekljanim peteršiljem in okrasimo s parmezanovo čipko ali lovkami sip, ki smo jih v vroči ponvi popekli na oljčnem olju.
Kako naredimo parmezanovo čipko?
Izgled pripravljene rižote lahko dodatno nadgradimo, če jo okrasimo s parmezanovo čipko.
Parmezan na drobno naribamo. Na pekač, obložen s peki papirjem, položimo okrogle modelčke premera vsaj 5 cm in vanje enakomerno razporedimo nariban parmezan. S prsti ga rahlo poteptamo. Višina parmezana v modelčku naj bo največ 0,5 cm. Parmezanovo čipko približno 8 minut do zlatorjave barve pečemo v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 190 °C.
Zanimivost – kaj je sipino črnilo?
Sipino črnilo je snov, ki jo sipe izločajo kot obrambni mehanizem, ko se počutijo ogrožene. To črnilo, imenovano tudi sepia ali sipino črnilo, ima temno barvo, ki je lahko črna, temno rjava ali vijolična. Ko sipa izloči to črnilo, se v vodi raztopi, ustvarjajoč temen oblak, ki zmede plenilce in omogoča sipe, da pobegnejo.
Sipino črnilo se tradicionalno uporablja v kulinariki, še posebej pri pripravi črne rižote s sipo, ki ji daje značilno temno barvo. Poleg tega se v nekaterih kuhinjah uporablja tudi za barvanje testenin, omak in drugih morskih jedi.
V preteklosti se je sipino črnilo uporabljalo tudi za izdelavo črnila za pisanje, znano kot sepia ink. S to snovjo so ustvarjali temne, rjave barve, ki so bile priljubljene za risanje in pisanje.
Pomembno je omeniti, da pri kuhanju s sipinim črnilom velja biti previden, saj lahko močna barva vpliva na barvo in videz jedi, hkrati pa ji doda značilen okus.