Gratinirane polnjene bučke s kuskusom in mozzarello - Kuharski recepti - Okusno.si

Gratinirane polnjene bučke s kuskusom in mozzarello

Bučke so zelo hvaležna zelenjava, ki jo uporabljam v juhah, rižotah, omakah za testenine, za priloge, z njimi pa pripravim tudi samostojne jedi, kot je ta. Gre za okusno vegetarijansko jed, ki združuje nežen okus bučk, puhast kuskus in kremasto mozzarello. Paradižnikova omaka poskrbi za dodatno sočnost, gratiniranje pa ji poleg zlatorjavega videza doda tudi nekaj dodatne arome.

Sestavine za 4 osebe:
4 srednje velike bučke (približno 1 kg), oljčno olje, sol, poper, 400 g paradižnikove pulpe, 2 stroka česna, ½ žličke rjavega sladkorja, bazilika, 100 g kuskusa, 2 dl jušne osnove, 125 g mozzarelle

Kako naredimo polnjene bučke?

Bučke vzdolžno prerežemo na polovico. S pomočjo majhne žličke jim izdolbemo sredico.

Bučke premažemo z oljčnim oljem in jih rahlo solimo ter popramo. Predevamo jih na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, in jih damo peči za 15 minut v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 200 °C.

Medtem ko se bučke pečejo v pečici, naredimo paradižnikovo omako. Paradižnikovo pulpo prelijemo v cedilo, pod katerega postavimo skledico, kamor bo odtekla odvečna tekočina.

V segreti ponvi na oljčnem olju prepražimo 2 sesekljana stroka česna. Ko česen rahlo porumeni, dodamo pol žličke rjavega sladkorja in pol žličke soli. Prilijemo odcejeno paradižnikovo pulpo ter začinimo z baziliko. Vse skupaj premešamo in 10 minut kuhamo pri nizki temperaturi.

Bučke vzamemo iz pečice, notranjost sredice pa na tanko obložimo s paradižnikovo omako.

Nato sredico bogato nadevamo s kuskusom, ki smo ga po navodilih na embalaži skuhali v jušni osnovi. Po vrhu kuskusa položimo koščke mozzarelle.

Bučke damo nazaj v pečico, v kateri smo temperaturo povišali na 220 °C, in jih pečemo še 15 minut, da se mozzarella zlatorjavo zapeče.

gratinirane bučke

gratinirane-bučke-recept

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top