Bučke so zelo hvaležna zelenjava, ki jo uporabljam v juhah, rižotah, omakah za testenine, za priloge, z njimi pa pripravim tudi samostojne jedi, kot je ta. Gre za okusno vegetarijansko jed, ki združuje nežen okus bučk, puhast kuskus in kremasto mozzarello. Paradižnikova omaka poskrbi za dodatno sočnost, gratiniranje pa ji poleg zlatorjavega videza doda tudi nekaj dodatne arome.
Sestavine za 4 osebe:
4 srednje velike bučke (približno 1 kg), oljčno olje, sol, poper, 400 g paradižnikove pulpe, 2 stroka česna, ½ žličke rjavega sladkorja, bazilika, 100 g kuskusa, 2 dl jušne osnove, 125 g mozzarelle
Kako naredimo polnjene bučke?
Bučke vzdolžno prerežemo na polovico. S pomočjo majhne žličke jim izdolbemo sredico.
Bučke premažemo z oljčnim oljem in jih rahlo solimo ter popramo. Predevamo jih na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, in jih damo peči za 15 minut v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 200 °C.
Medtem ko se bučke pečejo v pečici, naredimo paradižnikovo omako. Paradižnikovo pulpo prelijemo v cedilo, pod katerega postavimo skledico, kamor bo odtekla odvečna tekočina.
V segreti ponvi na oljčnem olju prepražimo 2 sesekljana stroka česna. Ko česen rahlo porumeni, dodamo pol žličke rjavega sladkorja in pol žličke soli. Prilijemo odcejeno paradižnikovo pulpo ter začinimo z baziliko. Vse skupaj premešamo in 10 minut kuhamo pri nizki temperaturi.
Bučke vzamemo iz pečice, notranjost sredice pa na tanko obložimo s paradižnikovo omako.
Nato sredico bogato nadevamo s kuskusom, ki smo ga po navodilih na embalaži skuhali v jušni osnovi. Po vrhu kuskusa položimo koščke mozzarelle.
Bučke damo nazaj v pečico, v kateri smo temperaturo povišali na 220 °C, in jih pečemo še 15 minut, da se mozzarella zlatorjavo zapeče.



Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.