Glede na to, da ime solate izvira iz nizozemske besede »koolsla«, kar v prevodu pomeni »zeljna solata«, se domneva, da so recept za solato v ZDA prinesli nizozemski priseljenci. Colesaw je solata iz naribanega zelja in korenja, običajno zabeljena s prelivom na osnovi majoneze. Najpogosteje se postreže kot priloga mesnim jedem z žara, ocvrtim ribam in hamburgerjem. Seveda pa lahko coleslaw postrežemo tudi kot samostojno solato.
Sestavine za 2 osebi:
100 g korenčka, 100 g rdečega zelja, 100 g svežega belega zelja
Sestavine za preliv:
50 g kisle smetane, 15 g gorčice, 20 g majoneze, 5 g belega balzamičnega kisa, ½ žličke soli, poper
Kako se naredi zeljna solata coleslaw?
Korenček očistimo in narežemo na zelo tanke rezance. Rdeče in belo zelje naribamo.
V manjši skledici zmešamo kislo smetano, gorčico, majonezo, bel balzamični kis, sol in poper.
Narezano zelenjavo preložimo v skledo in jo prelijemo s solatnim prelivom. Vse skupaj dobro premešamo.
Zeljno solato lahko postrežemo takoj, v kolikor pa nam je všeč bolj hladna, jo lahko damo za nekaj ur v hladilnik, kjer dobro pokrita lahko počaka tudi do naslednjega dne.