Pečeni bučkini zvitki v paradižnikovi omaki | Okusno.si

Pečeni bučkini zvitki v paradižnikovi omaki

Ta mesno-zelenjavna jed, ki se lahko postreže tudi kot topla predjed, je z vidika priprave sicer malce bolj zapletena, zagotovo pa ponuja pravo eksplozijo okusov. Za ta recept je zelo zaželeno, da uporabimo čim večje bučke, saj jih je potrebno narezati na čim širše in zelo tanke trakove, ki jih bomo uporabili za izdelavo roladic.

Sestavine za 4 osebe (oz. za 20 zvitkov):

8 strokov česna, 3 čebule, oljčno olje, 400 g mešanega mletega mesa, sol, poper, 1 žlička mlete rdeče paprike, 1 žlica paradižnikove mezge, 2 žlici krušnih drobtin, 2 pločevinki paradižnikove pulpe (po 400 g), 2 žlički sladkorja, origano, bazilika, 230 g ricotte, 1 jajce, 20 g naribanega parmezana, 800 g večjih bučk, 125 g mozzarelle, 1 pest sveže bazilike

sestavine-bučkini-zvitki

Postopek priprave

Čebulo in česen olupimo ter ju na drobno sesekljamo.

V ponvi na oljčnem olju prepražimo polovico sesekljane čebule in česna. Ko čebula postekleni, v ponev dodamo mešano mleto meso. Med mešanjem pražimo tako dolgo, da se meso razpusti. Solimo, popramo, dodamo žličko rdeče paprike v prahu ter paradižnikovo mezgo.

Prilijemo 2 dl vode. Posodo pokrijemo in vse skupaj počasi kuhamo 20 minut. Vmes večkrat premešamo. Posodo odstavimo in pustimo, da se meso nekoliko ohladi. S pomočjo cedila odcedimo omako, meso pa predevamo v skledico in vanj vmešamo krušne drobtine.

V ponvi na oljčnem olju prepražimo drugo polovico sesekljane čebule in česna. Ko čebula postekleni, prilijemo paradižnikovo pulpo. Dodamo sladkor in pol žličke soli. Začinimo z drobljeno baziliko in origanom. Vse skupaj na nizki temperaturi kuhamo 15 minut.

V skledi s pomočjo ročnega mešalnika zmiksamo ricotto, jajce in nariban parmezan. Rahlo solimo in popramo.

Bučke s pomočjo lupilca za krompir vzdolžno narežemo na tanke rezine. Na desko položimo 2–3 rezine, tako da se nekoliko prekrivajo. Rezine morajo biti zložene tako, da bodo v širino merile približno 7 cm.

Bučkine rezine na tanko premažemo z ricottino mešanico. Po vrhu namaza razporedimo mleto meso. Bučke nato po dolžini zavijemo v roladice.

Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin.

Paradižnikovo omako prelijemo v rahlo naoljen pekač. Polnjene zvitke previdno preložimo v pekač in jih, kolikor se le da, »potopimo« v paradižnikovo omako. Po vrhu jih rahlo popopramo in pokapamo z oljčnim oljem.

Zvitke pečemo 30 minut v pečici, ki smo jo predhodno segreli na 220 °C. Pekač vzamemo iz pečice in zvitke potresemo z natrgano mozzarello ter grobo sesekljano svežo baziliko.

Temperaturo v pečici povišamo na 240 °C in pečemo še približno 10 minut, da se mozzarella nekoliko zapeče.

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top