Droži | Kuharski recepti - Okusno.si

Droži

Kot verjetno že veste, lahko kruh vzhajamo po zelo hitrem postopku s pomočjo kvasa ali pa po precej daljšem, s pomočjo droži. Kaj pa pravzaprav so droži? Gre za pripravek, narejen iz moke in vode, ki po nekaj dneh in ob primernih pogojih fermentira s pomočjo mikroorganizmov v zraku. Kruh, pripravljen z drožmi, je za razliko od kruha, narejenega iz kvasa, veliko bolj polnega okusa, je lažje prebavljiv, ne napenja in je obstojnejši. Je pa res, da je postopek priprave takšnega kruha nekajkrat daljši in precej zapleten, a ko ga osvojite, bo priprava kruha z drožmi »mala malica«.

Kako se lotiti priprave droži?

Najbolj enostavno je, da vam kakšnih 100 g že narejenih droži podari kakšen prijatelj. V kolikor pa bi jih želeli naredi sami, se tega nikar ne lotite z običajno belo moko tako kot jaz, ker se zna zgoditi, da boste podrli moj slovenski rekord o vztrajnosti priprave prvih droži, ki znaša več kot tri tedne. Običajno se morajo droži namreč narediti nekje v času enega tedna, razen če ne uporabite »mrtve« industrijske moke tako kot jaz. Zatorej za njihovo začetno pripravo obvezno uporabite domačo BIO moko!

V nekoliko ožji in višji kozarec dodajte 50 g BIO moke in 50 g mlačne vode. Premešajte in pokrijte. Kozarec imejte na sobni temperaturi. Po nekaj dneh boste v njem opazili mehurčke, ki jih bo vedno več. To pomeni, da se je začel postopek fermentacije in da bo prvič potrebno nahraniti nastajajoče droži. Tokrat dodamo 25 g moke in 25 g mlačne vode. Ko bodo začele droži po hranjenju naraščati, pomeni, da smo na dobri poti. Predlagam, da si njihov nivo pred hranjenjem označite z gumico, ki jo napnete okoli kozarca, in potem primerjate, za koliko se bo po hranjenju povečal njihov volumen. Zdrave in nahranjene droži imajo mlečnat vonj. Ko se začnejo sesedati in postanejo vedno bolj tekoče, njihov vonj pa je vedno bolj kiselkast, je to znak, da jih je potrebno ponovno nahraniti.

Za peko kruha potrebujete aktivne in nahranjene droži. Morda boste na začetku še imeli nekaj težav s kislostjo testa in počasnejšim postopkom vzhajanja, a če boste droži redno hranili in jih vzdrževali (priporočam, da jih enkrat tedensko prestavite v drug čist kozarec in da jih ves čas, ko jih ne uporabljate, hranite v hladilniku), bodo že po tednu ali dveh postale precej močnejše v delovanju, njihov vonj pa bo veliko bolj mlečnat.

Kako hranimo droži?

V kolikor želimo imeti zdrave in lepo dišeče droži, jih moramo hraniti enkrat dnevno. Običajno jih nahranimo tako, da jim dodamo isto razmerje moke in vode (npr. 25 g moke in 25 g vode).

droži priprava

Kakšne droži uporabimo pri pripravi testa?

Za pripravo testa moramo vedno uporabiti aktivne in nahranjene droži. To pomeni, da moramo imeti v mislih tudi to časovno komponento, saj droži običajno potrebujejo vsaj 3 ure, da se njihov volumen podvoji in da postanejo primerne za pripravo testa.

Koliko droži uporabimo za vzhajanje?

Verjetno vam bo vsak, ki dela kruh z drožmi, povedal nekoliko drugače, saj je količina droži odvisna od uporabljene moke in načina priprave. Običajno je, da uporabimo približno 25 % droži glede na delež moke. Se pravi, če uporabimo na primer 500 g moke, potrebujemo za vzhajanje kruha 125 g droži.

domači kruh droži

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top