Žemljice – žemlje | Kuharski recepti - Okusno.si

Žemljice – žemlje

Z žemljicami imam nek poseben odnos. Kot mulec sem jih včasih jedel samo ob sobotah. Med tednom so se namreč običajno kupovale navadne štruce kruha, žemljice pa so veljale kot nekakšen priboljšek. Skratka, ob sobotah, ko sva s starejšim bratom še spala, se je mama vedno odpravila na tržnico in v pekarno. Ko sem se zbudil, so me na mizi čakale sveže žemlje. Ta sobotna jutra so mi res ostala v lepem spominu. Sem si pa že v tistih mladostnih časih rekel, da bom nekoč, ko bom odrasel in ko bom hodil v službo, jedel žemlje večkrat na teden in ne samo ob sobotah. In obljubo sem seveda držal ;-).

Sestavine za 8 žemljic:
500 g gladke moke
150 ml mleka
130 ml mineralne vode
50 g masla
1 vrečka suhega kvasa
1 žlička soli (10 g)
1 žlička sladkorja (10 g)
olje za premaz

Postopek priprave domačih žemelj
V skledo presejemo moko, dodamo na koščke narezano maslo, ki smo ga ogreli na sobno temperaturo, kvas in žličko sladkorja. Vse skupaj premešamo. Prilijemo mleko in mineralno vodo, dodamo žličko soli in mešamo, da se vse sestavine povežejo med seboj. Testo prestavimo na pomokano površino in ga gnetemo z rokami 10–15 minut, da dobimo gladko in prožno testo.

Če je testo pregosto, prilijemo nekaj mleka, če je pa preredko, dodamo nekaj moke.

Testo preložimo nazaj v pomokano skledo, ki jo pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati vsaj 60 minut, da testo naraste na dvojno velikost.

Testo vzamemo in sklede in ga na pomokani površini na hitro pregnetemo, tako da iz testa iztisnemo ves zrak.

Testo oblikujemo v obliko svaljka, ki ga narežemo na kose, težke približno 110 g. Vsak kos testa še malo pomokamo in pregnetemo z rokami. Oblikujemo hlebčke, ki jih s pomočjo ročaja kuhalnice vzdolžno razdelimo na dve polovici. Pri tem pazimo, da ne prerežemo testa. Tako oblikovane žemljice odlagamo na pomokan pekač. Ko so vse žemlje narejene in razporejene po pekaču, jih prekrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še približno 60 minut oziroma dokler ne dosežejo dvojne velikosti.

Če želimo, da bodo imele pečene žemlje lepo zlatorjavo barvo, jih pred peko narahlo premažemo z oljem.

Žemljice damo v hladno pečico in nastavimo temperaturo pečenja na 180 °C. Na dno pečice položimo pekač z vrelo vodo, da bo le-ta med peko izparevala in tako poskrbela, da bodo žemljice še bolj hrustljave. Po 15 minutah pečenja zvišamo temperaturo na 220 °C in pečemo še 5 minut.

žemljice recept

recept za žemlje

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top