Španski vetrci | Kuharski recepti - Okusno.si

Španski vetrci

Kam z odvečnimi beljaki oziroma, kako jih uporabiti, se je med peko slaščic vprašal verjetno že vsakdo. Odgovor je zelo preprost – naredite vetrce oziroma poljubčke. Postopek priprave je zelo preprost, poleg beljakov potrebujete le še 2 sestavini in ščep soli. Moteče pri tem receptu je edino to, da lahko vetrce zaužijete šele nekaj ur po tistem, ko ste jih nabrizgali na pekač, saj jih v bistvu ne pečemo, ampak sušimo v pečici. To pa traja in traja. Ampak se splača potrpeti.

Sestavine za pripravo španskih vetrcev:
4 beljaki, ščep soli, 150 g sladkorja v prahu, 2 žlici limoninega soka

Kako naredimo španske vetrce – poljubčke?

V skledi penasto umešamo beljake in ščep soli. Ko začne nastajati sneg, začnemo med stepanjem dodajati sladkor. Beljake in sladkor stepemo približno 5 minut, da dobimo snežno belo beljakovo kremo. Na koncu vmešamo še 2 žlici limoninega soka.

beljakov sneg

S pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo kremo v obliki manjših kupčkov na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.

vetrci recept

Kako dolgo sušimo beljakove poljubčke – španske vetrce?

Vetrce sušimo 3–4 ure (odvisno od nabrizgane velikosti) v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 80 °C. Vetrci so dovolj suhi, ko jih lahko preprosto odstranite iz pekača ter so krhki in nič lepljivi na ugriz.

Če jih ne bomo pojedli takoj, jih shranimo v neprodušno zaprto posodo, saj jih bo vlaga drugače zmehčala.

recept španski vetrci

Španski vetrci

Španski vetrci so zračni in lahki grižljaji sladke sladkosti. Običajno so sestavljeni iz beljaka, sladkorja in vanilijevega ekstrakta. Lahko jih oblikujemo v posamezne oblike, kot so zvezdice, ali pa jih z žlico položimo na pekač in spečemo v bolj enotno obliko. V vsakem primeru so slastna, hrustljava poslastica, ki je odlična za vsako priložnost.

Španski vetrci so idealna poslastica za posebno priložnost, kot je rojstni dan ali praznovanje za otroka. Izdelate jih lahko v različnih barvah in okusih, zato so kot nalašč za praznični videz. Poleg tega jih je mogoče shranjevati več dni, za dolgotrajnejše shranjevanje pa jih lahko celo zamrznemo.

Za pripravo španskih vetrcev v skledi stepajte beljake, dokler ne postanejo čvrsti. Postopoma dodajte sladkor in vanilijev ekstrakt ter nadaljujte s stepanjem, dokler zmes ni sijoča in drži obliko, ko pade z žlice. Nato zmes z žlico ali cevjo prenesite na pekač, obložen s pergamentnim papirjem. Na nizki temperaturi pecite približno eno uro ali dokler se španski vetrci ne posušijo in postanejo hrustljavi.

Španski vetrci so čudovit dodatek k vsakemu krožniku sladic. Postrežemo jih lahko navadne ali okrašene z jedilnimi okraski, kot so posipi ali sesekljani oreščki. Lahko jih tudi potopimo v stopljeno čokolado ali prelijemo s sladko glazuro. Možnosti so neskončne.

Španski vetrci so tudi odličen način za uporabo preostalih beljakov. Namesto da jih zavržete, jih lahko spremenite v okusno poslastico. Pazite le, da jih pravilno shranite v nepredušni posodi, da bodo ostali sveži.

Španski vetrci so čudovita poslastica, ki jo lahko uživate kadar koli. So lahki in zračni ter popolna kombinacija sladkega in hrustljavega. Ne glede na to, ali gostite posebno priložnost ali pa si želite le sladkega priboljška, vam bodo španski vetrci zagotovo všeč.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top