Vetrci
Kam z odvečnimi beljaki oziroma, kako jih uporabiti, se je med peko slaščic vprašal verjetno že vsakdo. Odgovor je zelo preprost – naredite vetrce oziroma poljubčke. Postopek priprave je zelo preprost, poleg beljakov potrebujete le še 2 sestavini in ščep soli. Moteče pri tem receptu je edino to, da lahko vetrce zaužijete šele nekaj ur po tistem, ko ste jih nabrizgali na pekač, saj jih v bistvu ne pečemo, ampak sušimo v pečici. To pa traja in traja. Ampak se splača potrpeti.
Sestavine za pripravo španskih vetrcev:
4 beljaki
ščep soli
150 g sladkorja v prahu
2 žlici limoninega soka
V skledi penasto umešamo beljake in ščep soli. Ko začne nastajati sneg, začnemo med stepanjem dodajati sladkor. Beljake in sladkor stepemo približno 5 minut, da dobimo snežno belo beljakovo kremo. Na koncu vmešamo še 2 žlici limoninega soka.
S pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo kremo v obliki manjših kupčkov na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
Vetrce sušimo 3–4 ure (odvisno od nabrizgane velikosti) v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 80 °C. Vetrci so dovolj suhi, ko jih lahko preprosto odstranite iz pekača ter so krhki in nič lepljivi na ugriz.
Če jih ne bomo pojedli takoj, jih shranimo v neprodušno zaprto posodo, saj jih bo vlaga drugače zmehčala.