Bige

Sestavine za domače mlečne bige: 500 g bele moke, 1 vrečka suhega kvasa, 50 g masla, 2.5 dcl toplega mleka, 1 dcl jogurta, 2 žlički sladkorja, 1 žlička soli

Kako naredimo domače mlečne bige?

V skledo presejemo moko in dodamo vse suhe sestavine. Prilijemo toplo mleko, jogurt in dodamo mehko maslo, ki smo ga kakšno uro imeli na sobni temperaturi. Vse skupaj dobro pregnetemo. Jaz uporabljam ročni mešalnik z nastavkom za gnetenje. Testo mora postati namreč elastično.

Kako dolgo naj vzhaja testo za bige?

Skledo pokrijemo s krpo ali vrečko in postimo vzhajati testo približno 1 uro, da naraste na dvojno velikost.

Testo nato zvrnemo na pomokano površino in ga razdelimo na 5 ali 6 enako težkih kosov. Iz vsakega kosa testa oblikujemo kroglico in sicer tako, da navznoter spodvijamo testo, da postane povrhnjica testa napeta. Kroglice testa pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati pol ure.

Kako oblikujemo testo v bige?

Nato vsako kroglico na pomokani površini razvaljamo v pravokotnik, ki ga po daljši stranici zavijemo v palačinko.

Vsako »palačinko« nato odrežemo na polovici in ji z odrezanim delom postavimo pokončno v namaščen model za peko big.

Ko zložimo pokončno vse te zavite kose testa jih narahlo premažemo z mlekom.

Kako dolgo pečemo bige?

Bige pečemo približno 30 minut v pečici, ki so smo predhodno ogreli na 190 stopinj.

bige-recept

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top