Da ne bomo iz hokaido, muškatnih ali drugih buč pripravljali samo kremnih juh, ki so seveda odlične, lahko iz njih naredimo tudi kakšno toplo predjed ali pa malce drugačno prilogo.
Sestavine:
500 g olupljene in očiščene muškatne buče
olivno olje
sol
muškatni orešček
1 pest svežih žajbljevih lističev
1 jajce
250 g moke semolina ali ostre moke
50 g masla
Muškatno bučo olupimo, očistimo in narežemo na rezine. Le-te predevamo v pekač, pokapamo z olivnim oljem, solimo, začinimo z muškatnim oreščkom in potresemo z nekaj žajbljevih lističev (vsaj 6 lističev si prihranimo za pripravo žajbljeve omake). Pečemo 30–40 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 200 °C.
Iz pekača poberemo žajbelj, pečene bučne rezine pa predevamo v skledo in jih z vilicami dobro pretlačimo. Ko se nekoliko ohladijo, primešamo razžvrkljano jajce in semolino (količina semoline je odvisna od vlažnosti testa – če je testo preredko, dodamo še nekaj moke).
Vse skupaj mešamo tako dolgo, da se sestavine dobro povežejo med seboj. Testo damo počivati za 30 minut v hladilnik.
V velikem loncu segrejemo osoljeno vodo do vrelišča. S pomočjo 2 velikih žlic iz testa oblikujemo žličnike, ki jih prelagamo v vrelo vodo.
Žličniki so kuhani, ko priplavajo na površje.
V ponvi na raztopljenem maslu popečemo 6–8 žajbljevih lističev. Dodamo precejene žličnike in jih dobro premešamo z žajbljevo omako.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.