Bučni žličniki

Da ne bomo iz hokaido, muškatnih ali drugih buč pripravljali samo kremnih juh, ki so seveda odlične, lahko iz njih naredimo tudi kakšno toplo predjed ali pa malce drugačno prilogo.

Sestavine:
500 g olupljene in očiščene muškatne buče
olivno olje
sol
muškatni orešček
1 pest svežih žajbljevih lističev
1 jajce
250 g moke semolina ali ostre moke
50 g masla

Muškatno bučo olupimo, očistimo in narežemo na rezine. Le-te predevamo v pekač, pokapamo z olivnim oljem, solimo, začinimo z muškatnim oreščkom in potresemo z nekaj žajbljevih lističev (vsaj 6 lističev si prihranimo za pripravo žajbljeve omake). Pečemo 30–40 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 200 °C.

Iz pekača poberemo žajbelj, pečene bučne rezine pa predevamo v skledo in jih z vilicami dobro pretlačimo. Ko se nekoliko ohladijo, primešamo razžvrkljano jajce in semolino (količina semoline je odvisna od vlažnosti testa – če je testo preredko, dodamo še nekaj moke).

Vse skupaj mešamo tako dolgo, da se sestavine dobro povežejo med seboj. Testo damo počivati za 30 minut v hladilnik.

V velikem loncu segrejemo osoljeno vodo do vrelišča. S pomočjo 2 velikih žlic iz testa oblikujemo žličnike, ki jih prelagamo v vrelo vodo.

Žličniki so kuhani, ko priplavajo na površje.

V ponvi na raztopljenem maslu popečemo 6–8 žajbljevih lističev. Dodamo precejene žličnike in jih dobro premešamo z žajbljevo omako.

bučni žličniki recept

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top