Da ne bomo iz hokaido, muškatnih ali drugih buč pripravljali samo kremnih juh, ki so seveda odlične, lahko iz njih naredimo tudi kakšno toplo predjed ali pa malce drugačno prilogo.
Sestavine:
500 g olupljene in očiščene muškatne buče
olivno olje
sol
muškatni orešček
1 pest svežih žajbljevih lističev
1 jajce
250 g moke semolina ali ostre moke
50 g masla
Muškatno bučo olupimo, očistimo in narežemo na rezine. Le-te predevamo v pekač, pokapamo z olivnim oljem, solimo, začinimo z muškatnim oreščkom in potresemo z nekaj žajbljevih lističev (vsaj 6 lističev si prihranimo za pripravo žajbljeve omake). Pečemo 30–40 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 200 °C.
Iz pekača poberemo žajbelj, pečene bučne rezine pa predevamo v skledo in jih z vilicami dobro pretlačimo. Ko se nekoliko ohladijo, primešamo razžvrkljano jajce in semolino (količina semoline je odvisna od vlažnosti testa – če je testo preredko, dodamo še nekaj moke).
Vse skupaj mešamo tako dolgo, da se sestavine dobro povežejo med seboj. Testo damo počivati za 30 minut v hladilnik.
V velikem loncu segrejemo osoljeno vodo do vrelišča. S pomočjo 2 velikih žlic iz testa oblikujemo žličnike, ki jih prelagamo v vrelo vodo.
Žličniki so kuhani, ko priplavajo na površje.
V ponvi na raztopljenem maslu popečemo 6–8 žajbljevih lističev. Dodamo precejene žličnike in jih dobro premešamo z žajbljevo omako.